Obaman yllätys sai Joe Bidenin itkemään – Korkein kunniamerkki ja suitsutusta: "Niin hyvä mies kuin Jumala on koskaan luonut"

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on myöntänyt varapresidentilleen Joe Bidenille Yhdysvaltain korkeimman siviilikunniamerkin.

Yhdysvaltain presidentti
Kuvassa Obama seisoo Bidenin takana ja kiinnittää mitalia tämän kaulaan. Biden katsoo eteensä. Kyynel kimmeltää silmässä.
Presidentti Barack Obaman myöntämä korkea kunniamerkki teki varapresidentti Joe Bideniin syvän vaikutuksen.

Yhdysvaltain väistyvä presidentti Barack Obama on yllättänyt täysin varapresidenttinsä Joe Bidenin.

Obama luovutti Joe Bidenille Presidentin vapaudenmitalin, joka on Yhdysvaltain korkein siviilikunniamerkki. Valkoisessa talossa järjestetty mitalin luovutus tuli Bidenille yllätyksenä ja sai hänet syvään liikutuksen tilaan. Hän pyyhki kyyneliään ja puisteli päätään epäuskoisena.

– Uskollisuudestasi amerikkalaisia kohtaan, rakkaudestasi maatasi kohtaan ja sukupolvien yli säilyvästä elämäntyöstäsi haluan pyytää adjutanttia liittymään seuraamme, Obama sanoi.

Tässä vaiheessa Biden kääntyi selin kameroihin ja alkoi etsiä nenäliinaa taskustaan.

– Viimeisen kerran presidenttinä, olen iloinen saadessani luovuttaa maamme korkeimman siviilikunniamerkin, Presidentin vapaudenmitalin.

74-vuotias varapresidentti hyväksyi mitalin ja katsoi kostein silmin eteensä, kun mitali kiinnitettiin hänen kaulaansa. Hänen kiitospuheensa oli täynnä tunnelatausta.

– Tämä kunnia ei ole ainoastaan enemmän kuin ansaitsen, vaan se heijastaa myös sielusi jalouden määrää. En ansaitse tätä, mutta tiedän sen tulleen presidentin sydämestä, Biden sanoi. – Niin kauan kuin minussa henki kulkee, olen sinua varten.

Obama totesi Bidenille pitämässään puheessa, että kaksikko tulee olemaan ikuisesti kuin samaa perhettä. Obama on myös sitä mieltä, ettei Bidenia voi kuin ihailla.

– Jos et voi ihailla Joe Bidenia ihmisenä, sinulla on ongelma. Hän on niin hyvä mies kuin Jumala on koskaan luonut, presidentti suitsutti.

Presidentin vapaudenmitali ja Yhdysvaltain kongressin myöntämä Congressional Gold Medal ovat Yhdysvaltain korkeimmat siviilikunniamerkit.

Lähteet: Reuters, AFP

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.