Poliisi mystisistä 777-ulkomaanpuheluista: "Jonkinlainen petosyritys se todennäköisesti on"

Lontoolaisista numeroista on soiteltu Suomeen kymmeniä tuhansia kertoja. Puheluiden tarkoitus on jäänyt avoimeksi, mutta ne saattavat olla tietojen kalastelua.

Kuva: Yle

Numerotiedustelusta on kyselty lontoolaisten puhelinnumeroiden perään jo kymmeniä tuhansia kertoja. Se tarkoittaa, että puheluita on tullut paljon enemmän – eiväthän kaikki lähde numeroita tiedustelusta kyselemään.

Mysteerinumero on +44 20770 21777 tai sitä likeisesti muistuttava, myös 777-loppuinen numero.

Puheluiden varsinainen tarkoitus ei tunnu olevan kenellekään täysin selvillä, mutta niitä on epäilty tietojen kalasteluksi.

– Jonkinlainen petosyritys se todennäköisesti on, sanoo ylikomisario Ilkka Laasanen Sisä-Suomen poliisilaitokselta..

Vastaajien raporttien mukaan puheluiden sisällöt ovat vaihdelleet. Joskus on kyselty paljon ja yksityiskohtaisia tietoja, joskus vain onko puoliso kotona.

– Poliisin kannalta tässä pitäisi osoittaa, että jokin rikos olisi taustalla. Muuten ei tutkintakynnys ylity, eikä tietojen hankkimiselle ole perustetta, Laasanen sanoo.

Soittelu näyttäisi olevan kansainvälistä. Samasta tai samanlaisista numeroista tulleita puheluja on raportoitu ainakin Pohjoismaista, Belgiasta, Sveitsistä ja Hollannista ainakin viime kevättalvesta saakka.

Tyypillisesti soittaja näyttäisi tietävän kenelle soittaa, ja väittää usein soittavansa Wall Street Journalin tai Financial Timesin lukuun. Raporttien perusteella soittajien aksentti vaikuttaisi intialaiselta.