Lappi tarvitsee lisää hotelleja – mökkimajoitus ei käy kaikille

Lapin matkailussa kysyntää on enemmän kuin lentokoneissa paikkoja ja hotelleissa tilaa.

Lapin matkailu
Turistit vierailemassa Joulupukin Pajakylässä Rovaniemen Napapiirillä
Vesa Vaarama / Yle

Lapin matkailu on tekemässä kaikkien aikojen ennätyksen talvimatkailussa, uskovat lappilaiset matkailutoimijat. Kasvuprosentin ennakoidaan olevan kaksinumeroinen.

Finnair muun muassa kertoo yhteistyön kiinalaisen Alitripin kanssa ylittäneen odotukset ja 3000 kiinalaisen Lappiin matkaajan määrä kasvoi yli 4000:teen. Finnairin lisäksi Lappiin lennetään joulun chartereiden lisäksi 7 reittilentoa Euroopasta.

Lappi ei ole täynnä, koneet ovat

Tarja Manninen, Inari-Saariselkä matkailu Oy

Kiinalaiset ovat vain yksi muiden joukossa ja esimerkiksi Rovaniemen matkailijoissa vasta kuudenneksi suurin kansallisuus.

Lapin matkailutoimijat yllättyivätkin Finnairin toimitusjohtaja Pekka Vauramon väitteestä Ylelle, että Lapin majoituskapasiteetti olisi esteenä matkailijavirran kasvattamiselle. Tilaa kuulemma olisi.

Inari-Saariselkä

– Lappi ei ole täynnä, koneet ovat, Inari-Saariselkä matkailu Oy:n Tarja Manninen summaa kapasiteettiongelmat.

Santas Hotel Tunturi Saariselällä.
Santas Hotel Tunturi Saariselällä.Raimo Torikka / Yle

Markkinointijohtaja Tarja Mannisen mukaan ainoastaan jouluna britticharterit täyttävät Saariselän hotellit ääriään myöten mutta mökeissä riittää vapaata kapasiteettia.

Saavutettavuus sen sijaan teettää töitä Inarissa. Lentokoneet ovat täynnä ja esimerkiksi Ivalon lentokentän matkustajamäärä kasvoi vuonna 2016 lähes 16 prosenttia.

– Tänne tullaan jopa Rovaniemen lentokentän kautta kun Ivalon koneisiin ei mahdu. Alueen pohjoisimpiin majoitusliikkeisiin tullaan myös Kirkenesin lentokentän kautta, Manninen kertoo.

Mannisen mukaan Inari-Saariselkä alueella lokakuu, joka on perinteisesti ollut se hiljainen kuukausi, on nyt kasvanut suosituksi revontulimatkailun kuukaudeksi.

– Tällä alueella on kapasiteettia tyhjillään, mutta lentokoneet ovat täynnä. Saariselällä rekisteröidyt yöpymiset kasvoivat 35,7 % lokakuussa 2016.

Saariselkä hiihto kausi alku lokakuu 2014
Yle

Manninen myöntää, että Lapin majoituspaikat ovat mökkipainotteisia. Inari-Saariselkä alueen vajaasta 7000 petin majoituskapasiteetista noin 1800 on hotelleissa.

Saariselällä on parhaillaan menossa useita matkailuinvestointeja. Uutisena voi pitää sitä, että tunturiin nousee uusi hotelli Kaunispään rinteelle. Petejä tulee aluksi 40 ja seuraavan vuonna toiset 40 lisää.

– Edellisestä hotellin rakentamisesta on kulunut aikaa lähes kaksi vuosikymmentä, Manninen sanoo.

Hotellin lisäksi Inariin rakennetaan useampaa luksusluokan majoituskohdetta.

Rovaniemi täyttyy, Napapiiri kasvaa

Rovaniemi on tilanteessa, jossa hotellitasoinen majoitus on sesongin aikana riittämätön. Osalla kaupungin hotelleista käyttöaste on noussut joulu-, helmi- ja maaliskuussa lähes 100 prosenttiin. Sitä paremmaksi on vaikea laittaa. Silti kaupunki ei ole täynnä. Yksittäisiä huoneita löytyy mutta hinta voi voi olla kova.

Finnair on lisännyt Lapin lentoja talvisesongille kymmenillä lentovuoroilla ja nyt kysynnän vain kasvaessa Rovaniemen paikkakapasiteettia kasvatetaan vielä tulevalle helmikuulle kahdeksan prosenttia. Silti se on edelleen liian vähän tarpeeseen nähden.

pakkanen, turisti, rovaniemi
Rovaniemellä Airbnb-asunnot ovat vastanneet majoituspaikkojen kysyntään, jota on enemmän kuin hotellit ja muut perinteiset majoituspaikat pystyvät tarjoamaan.Maija-Liisa Juntti / Yle

– Ilolla olemme ottaneet vastaan sen, että helmikuussa Finnair on lisännyt kapasiteettia Rovaniemelle, mutta koneet ovat täynnä. Se on edelleen yksi pullonkaula myynnin tekemiselle, Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen sanoo.

Lappilaiset ovatkin olleet aktiivisia avaamaan uusia yhteyksiä myös muiden lentoyhtiöiden kanssa. Kokemukset esimerkiksi Norwegianin suorista lennoista Lontoosta Rovaniemelle ovat olleet Sanna Kärkkäisen mukaan hyvät.

– Se tuli erinomaiseen aikaan ja varmasti jatkoakin tulee kun tässä vauhtiin päästään.

Kaupungissa on menossa vilkas yksityinen rakentaminen ja vajaan 10 kilometrin päässä keskustasta Napapiirille on nousemassa lähivuosien aikana jopa yli tuhat uutta petipaikkaa. 2016 joulukauteen valmistui jo yhteensä 350 uutta vuodepaikkaa.

Turistit vierailemassa Joulupukin Pajakylässä Rovaniemen Napapiirillä
Joulupukin pajakylä Rovaniemen napapiirillä.Vesa Vaarama / Yle

Vuonna 2017 Napapiirille on nousemassa vielä pari sataa vuodepaikkaa lisää. Alueelta on lisäksi varattu tontteja ja sopimukset tehty yhteensä 12 000 kerrosneliöstä. Näiden hankkeiden käynnistymistä odotellaan kolmen vuoden sisään.

Rovaniemen ydinkeskustaan avattiin tälle sesongille myös yksi uusi hostel, joka lisäsi kaupungin majoituskapasiteettia noin kahdeksallakymmenellä. Yksityinen, pari vuotta sitten avattu Arctic Light Hotellin käyttöaste nousee tälläkin sesongilla lähes sataan prosenttiin.

Rovaniemellä valtakunnalliset hotelliketjut ovat pitäneet matalaa profiilia jo pitkään ja rahaa on laitettu lähinnä huoneremontteihin. Uusia hankkeita ei ole tiedossa.

Rovaniemi etsii nyt matkailussa ympärivuotisuutta. Hotellien toivotaan täyttyvän myös kesällä ja syksyllä. Markkinoinnin kärki ulkomailla on kesämatkailussa ja uudessa syksyn revontulisesongissa.

Leville uusia hotelleja?

Levillä talven sesonki alkoi vauhdilla pujottelun MM-cupista ja jatkuu pääsiäiseen saakka. Levin Matkailun toimitusjohtaja Kristiina Kukkohovi kertoo kasvun olevan nopeaa ja odotukset tälle kaudelle ovat 15-20 prosentin luokkaa verrattuna viime vuoden sesonkiin. Levillä myös viime kausi meni kasvun merkeissä.

Kävelykatu Levillä
Miikka Miinala / Yle

Kukkohovi kertoo Finnarin kasvattaneen Lapin kapasiteettia tälle talvisesongille 30 prosenttia ja se näkyy Levillä. Tämän lisäksi sekä SAS että Norwegian lentävät Kittilään 4-6 reittilentoa viikossa. Saavutettavuus on siis parantunut huomattavasti.

Levillä ymmärretään mistä Finnairin Vauramon huoli kumpuaa ja missä on Lapin matkailun kapasiteettiongelma. Se on hotellihuoneiden määrässä.

Ullkomaiset matkanjärjestäjät haluavat varmaa ja tasalaatuista majoitusta ja mökit eivät kelpaa esimerkiksi aasialaisille matkailijoille, joille luonto on elämys mutta hieman outo ja pelottavakin elementti. Toisin on eurooppalaisten matkailijoiden kanssa, joille juuri mökki voi olla elämys.

Levillä on kaikkiaan 24 000 petiä mutta niistä vain 4000 on hotellitasoista. Ne ovat täynnä koko sesongin.

Matkailussa pitää uskoa trendiin ja rakentaa kasvua

Kristiina Kukkohovi, Levin Matkailu

– Hotellihuoneet ovat tiukassa Levillä joulukuun alusta aina pääsiäiseen saakka.

Viimeksi Levillä rakennettiin hotelleja kuusi vuotta sitten, nyt olisi aika aloittaa uusi kierros. Ja siitä on jo viitteitä.

– Investorit ovat liikkeellä ja useita hotellihankkeita on jo pöydällä. Ehkä jo tämän talvikauden aikana saamme lisää tietoa, Kukkohovi sanoo.

Kukkohovin mukaan kysynnän nopea muutos on saanut Levillä monet liikkeelle ja investointeja pohditaan.

– Matkailussa pitää uskoa trendiin ja rakentaa kasvua.

Otsikkoa muutettu 14.1. klo 12.40. Aikaisempi otsikko oli "Lappi ei ole täynnä, hotellit ovat"