Novaja Gazeta: Venäjä valmentaa tšetšeenitaistelijoita ilmavoimien tueksi Syyriaan

Sotilaille jaetuissa ohjelehtisissä neuvotaan, miten tunnistaa kapinalliset ja palkkasotilaat.

Tšetšenia
Novaja Gazeta.
Novaja Gazeta kertoi perjantaina 13.1.2017, että Venäjä jakaa Kansalliskaartin sotilaille ohjelehtisiä Syyriaan lähtemistä varten. Kansalliskaartin osallistuminen Syyrian sotaan rikkoisi Venäjän lakia.Novaja Gazeta -lehti

Venäjä kouluttaa tšetšeenitaistelijoita Syyrian sotaan, mahdollisesti maaoperaatioon Venäjän ilmavoimien tueksi, kertoi tutkivaa journalismia tekevän sanomalehti Novaja Gazeta (siirryt toiseen palveluun) perjantaina.

Oppositiohenkisen sanomalehden mukaan Venäjän kansalliskaartiin kuuluvan 46. prikaatin sotilaille on jaettu ohjelehtisiä, joilla perehdytetään Syyrian paikallisiin oloihin. Toisessa on Syyrian kartta ja arabiasta venäjäksi käännetty sanasto lauseista, joilla voi saada paikallisilta asukkailta tietoa vastustajan sijainnista ja aseistuksesta.

Lisäksi ohjeissa neuvotaan kuvien avulla, miten tunnistaa eri aseita ja Syyrian armeijan sotilasarvoja ja kuinka arvioida, kuuluuko henkilö mahdollisesti laittomaan sotilaalliseen ryhmään. Lehden mukaan ohjeilla pyritään ilmeisesti neuvomaan venäläissotilasta, kuinka olla yhteydessä paikallisten kanssa.

Lehtiset opastavat Syyrian oloihin

Toisessa ohjelehtisessä neuvotaan "tehtävien suorittamista" Syyriassa. Siinä annetaan perustiedot maasta ja muun muassa kehotetaan olemaan puhumatta politiikasta paikallisten kanssa.

Lehtinen kertoo, miten kapinalliset ja palkkasotilaat tunnistaa ja kuinka sotatoimittajan erottaa vakoojasta. Novaja Gazeta kysyykin, millaisiin tehtäviin Venäjän sotilaita oikeasti valmennetaan Syyriassa.

Lehti oli varmistanut useasta lähteestä, että ohjeita on jaettu laajalti kansalliskaartin 46. prikaatille ja että juuri prikaatin etnisiä tšetšeenejä valmennetaan Syyriaan lähtöön.

Tšetšeeneillä kokemusta sissisodasta

Venäjä tukee Syyrian hallinnon joukkoja ilmapommituksilla. Julkisuuteen Venäjä kiistää jyrkästi, että maaoperaatio voisi olla seuraava askel.

Venäjä on ilmoittanut vähentävänsä joukkojen määrää Syyriassa. Aiempi vetäytymisilmoitus viime vuoden maaliskuussa ei kuitenkaan toteutunut.

Lehden haastattelema asianajaja ja entinen Venäjän sisäministeriön joukkojen sotilas Pjotr Zaikin sanoo, että Kansalliskaartia ei Venäjän lain mukaan voi käyttää Syyriassa. Hänen mukaansa kaartin tšetšeenijäsenten kouluttamisen taustalla on se, että Tšetšenian kahden sodan jälkeen heitä pidetään kokeneina sissisodan taltuttajina.

Lisäksi Zaikinin mukaan näin saataisiin käyttöä Tšetšenian johtajan Ramzan Kadyrovin joukoille. Niiden välit Moskovan turvallisuuspalveluihin ovat tulehtuneet.