Risteys ja koulut ainakin esillä – kevään puheenaiheita kartoitetaan Laihian suorassa kuntavaalipaneelissa

Laihialaisten kuntavaaliehdokkaiden mietteitä ja kantoja kunnan tärkeisiin asioihin mitataan tänään Yle Pohjanmaan, Ilkan ja Pohjalaisen yhteisessä vaalipaneelissa alkaen kello 18.

kuntavaalit
logo
Yle Uutisgrafiikka

Laihian paneeliin osallistuu ehdokkaita kuudesta puolueesta eli kaikista niistä, joilla on edustus nykyisessä Laihian kunnanvaltuustossa. Vihreät ja RKP puuttuvat, sillä heillä ei ole valtuutettuja eikä myöskään ehdokkaita Laihialla.

Minkälaisesta tilanteesta kuntavaaleihin Laihialla lähdetään? Katsotaanpa nykyistä valtuustoa. Valtuuston koko on 27 henkilöä ja se säilyy samana.

Laihialla valtuuston suurin puolue on tällä hetkellä keskusta kymmenellä valtuutetullaan. Keskustan kanssa kimpassa on kristillisdemokraatit kahdella valtuutetullaan. Toiseksi suurin puolue on kokoomus, jolla on kuusi valtuutettua. Seuraavana perussuomalaiset viidellä valtuutetullaan. Sosialidemokraateilla on kolme ja vasemmistoliitolla yksi valtuutettu.

Suurin muutos viime vaaleissa tapahtui perussuomalaisten kohdalla. Puolue sai peräti kolme lisäpaikkaa valtuustoon. Kristillisdemokraatit sai yhden lisää, kun taas kaikki muut menettivät yhden paikan.

Kuntavaaleissa laihialaiset ovat äänestäneet laiskemmin kuin eduskuntavaaleissa. Vuoden 2012 kuntavaaleissa äänestysprosentti oli 63,2 ja tämä on vähemmän kuin vuoden 2008 vaaleissa. Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa äänestysprosentti oli 73,8.

Risteys, koulut ja mitä muuta?

Laihialla kuntalaisia ovat puhuttaneet niin koulujen sisäilmaongelmat kuin valtateiden 3 ja 18 välisen risteyksen rakentaminenkin. Näihin aiheisiin tartutaan myös vaalipaneelissa ja näiden lisäksi puoleentoista tuntiin mahtuu monta muutakin laihialaisten kannalta mielenkiintoista teemaa.

Seppo ja Helena Nieminen
Seppo ja Helena Nieminen nostivat esiin koulujen homeongelmat sekä koirapuistoasian, sellaisista aiheista, joita vaalipaneelissakin voisi käsitellä.Antti Haavisto/Yle

Kuntalaisten pikagallupissa nostettiin esiin lisäksi mm. maanviljelijöiden tilanne, ja kunnan toivottiin avustavan viljelijöitä. Moitteita saivat erilaiset palvelumaksut, sillä ainakin eläkeläisten kukkaroa niiden sanottiin verottavan liian kovalla kädellä. Koirapuistoa toivottiin kuntaan ja koiraveron maksukaan ei välttämättä tuntuisi pahalta.

Katso Ylen, Ilkan (siirryt toiseen palveluun) ja Pohjalaisen (siirryt toiseen palveluun) yhteinen kuntavaalipaneeli kello 18 alkaen Yle Areenasta.