Kiinalainen turisti pettyy jos revontulet eivät loimua – "Sauna on matkakokemuksena ehkä tärkein"

Talvimatkailun lisäksi Pohjois-Suomen suvi kiinnostaa enenevissä määriin kiinalaismatkailijoita. Revontulet ovat kuitenkin edelleen ykkösjuttu.

matkailu
Kiinalaisia jääsaunassa Kuusamossa
Kiinalaiset matkailijat ovat ihastuneet revontulien lisäksi suomalaiseen saunaan. Kuvassa kiinalaiset kylpevät kuusamolaisessa jääsaunassa.Ensio Karjalainen / Yle

Jessica Huo ja Lillian Xu ryntäävät ulos jääsaunasta henkeään haukkoen.

– Järkyttävän kuumaa. Luulin, kun menin sisälle, että en voi lainkaan hengittää. Mutta todella cool kokemus, huokaisevat lopulta kiinalaiskaverukset Rukan Pyhäpiilon hyisessä pihapiirissä.

Satojen prosenttien kasvu

Shan Dongin ja Hu Bein maakunnista Kuusamoon talvimatkalle lähteneet kiinalaisnaiset ovat osa kohderyhmää, jota pohjoissuomalaiset matkailukeskukset ovat jo vuosia pommittaneet markkinointimatkoillaan.

Nyt markkinointi alkaa tuottaa tulosta. Ruka-Kuusamo -matkailualueella kiinalaisten matkailijoiden määrä kasvaa tänä talvena sadoilla prosenteilla viime vuodesta.

Jessica Huo ja Lillian Xu Kuusamossa jääsaunassa
Kuumaa..., toteavat kiinalaiset Jessica Huo ja Lillian Xu kuusamolaisesta jääsaunasta poistuessaan.Ensio Karjalainen / Yle

– Kuusamossa käy tänä talvena arviolta yli 2 000 kiinalaista, kertoo matkailumarkkinoinnin projektipäällikkö Tessa Kokkonen elinkeinojen kehittämisyhtiö Naturpolisista.

Kokkosen mukaan kiinalaisia odotetaan Kuusamoon jatkossa myös kesäisin.

– Kesäinen Pohjois-Suomi kiinnostaa kiinalaisia yhä enemmän. Yöttömän yön taika, meidän puhtaat villiruoka-ainekset ja sauna ovat kiinalaisille erityisen merkittäviä kokemuksia. Ja syksyä unohtamatta; ruska yhdistettynä veden pinnasta heijastuviin revontuliin on nappielämys kiinalaismatkailijalle, Kokkonen maalailee.

Revontulet on taikasana

Kiinalaisryhmää Kuusamossa opastava Timetravelsin Jessica Yang sanoo, että revontulet ovat kiinalaisille lähestulkoon taikasana.

– Jos he eivät näe matkallaan revontulia, on matka ainakin hieman epäonnistunut, Yang naurahtaa.

Jos he eivät näe matkallaan revontulia, on matka ainakin hieman epäonnistunut

Jessica Yang, Timetravels

Yang sanoo, että kiinalaisia kiinnostaa Lappi erityisen paljon sen vuoksi, että lehdistössä on kerrottu vuoden 2017 olevan poikkeksellisen hyvän revontulien näkemiseen.

– Mutta toki he nauttivat näillä matkoillaan paljon muustakin eksoottisesta, kuten pilkkimisestä, lumikenkäkävelystä ja moottorikelkkailusta.

Kiinalaisille saunaelämyksiä tarjoavan Rukan Salongin ”saunatonttu” Eveliina Korhonen vahvistaa, että Suomea kiertäville kiinalaisille sauna on matkakokemuksena ehkä tärkein.

– Kuusamossa järjestämme matkailijoille saunakiertueen, joka on vedonnut todella hyvin kiinalaisiin.