1. yle.fi
  2. Uutiset

Hiihtoliiton maksurästejä ei makseta Lahden kaupungin kukkarosta

Hiihtoseura vakuuttaa, että lahtelaiset veronmaksajat eivät joudu sopan maksumiehiksi.

hiihtolajit
Salpausselän kisat 2016.
Anna Näveri / Yle

Lahden kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta pitää harmillisena Suomen Hiihtoliiton ja Lahden Hiihtoseuran välistä rahakiistaa. Hän kuitenkin sanoo, että Lahti ei ota sellaista vastuuta ja kustannustaakkaa, mikä sopimusten mukaan ei kuulu kaupungille.

Etelä-Suomen sanomien mukaan (siirryt toiseen palveluun)maksukiistan ratkaisuksi on noussut kaupunkiyhtiö Lahti Events, joka voisi hoitaa vajaan 200 000 rästit. Kaupunki omistaa yhtiöstä noin 60 prosenttia ja se on perustettu järjestämään Hiihdon MM-kilpailut.

MM-hiihtojen voitonjakoa koskevan sopimuksen mukaan Suomen Hiihtoliitto kantaa taloudellisen vastuun kisoista. Sopimus takaa Lahdelle joka tapauksessa 900 000 euroa ja Lahden Hiihtoseuralle 1,1 miljoonaa euroa – tuli kisoissa voittoa tai ei.

Lahden hiihtoseuran puheenjohtaja ja Lahti Events Oy:n hallituksen rivijäsen Juha Viljamaa vakuuttaa myös, että lahtelaisia veronmaksajia ei laiteta kiistan maksumiehiksi. Viljamaan mukaan rästien hoitaminen yhtiön kautta tarkoittaa sitä, että viime kädessä niistä vastaa Suomen Hiihtoliitto.

Ratkaisu mahdollisimman pian

Lahden MM-kisojen pääsihteeri Janne Leskinen uskoo, että Lahden hiihtoseuran ja hiihtoliiton väliseen kiistaan löytyy ratkaisu ensi viikolla.

Jos Lahden kaupunkiyhtiö Lahti Events maksaa hiihtoseuralle hiihtoliiton rästit, tulevat rahat lipunmyyntituotoista tai kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n järjestelykorvauksista.

Toinen vaihtoehto on se, että Hiihtoliitto maksaa itse osuutensa, mutta se vaatii Lahden Hiihtoseuralta järjestysmiessuunnitelman allekirjoittamista. Janne Leskisen mukaan kyse ei ole hiihtoliiton kassan riittävyydestä. Leskinen haluaisi asian nopeasti pois päiväjärjestyksestä.

– Tässä on paljon muutakin työn alla, sanoo Leskinen.

Hiihtoseuran toiminnanjohtaja Erkki Raidan mukaan rästejä ei ole laitettu perintään, toistaiseksi.

Raidan mukaan järjestysmiessuunnitelmasta neuvotellaan vielä ensi viikon alussa. Lahden Hiihtoseuralla ei ole vielä niin paljon rekisteröityneitä järjestysmiehiä kuin Lahti Events edellyttää. Raidan mukaan järjestysmiehiä pitäisi olla 350. Nyt heitä on 280.

Lahti Events ja Lahden Hiihtoseura ovat yhtä mieltä järjestysmiesten määrästä, mutta neuvotteluissa hiotaan vielä yksityiskohtia työnjaosta ja tuntimääristä.

– Viranomaismääräykset ovat nykyisin paljon tiukemmat kuin aiemmin. Meidän täytyy tietää kuinka paljon vapaaehtoiset ovat töissä, sanoo MM-kisojen pääsihteeri Janne Leskinen.

Lue seuraavaksi