Karhu puri miestä kahdesti Kouvolassa – kuolleeksi tekeytyminen ei estänyt

Vanhaa neuvoa maahan heittäytymisestä ei ehkä kannatakaan noudattaa, jos kohtaa karhun.

karhu
Karhu kerää rasvakerrosta ennen painumistaan talviunille.
Karhu voi joutua vaihtamaan talvipesää, jos se tulee häirityksi tai ympäristössä tapahtuu jokin muutos.Tuomo Björksten / Yle

Kouvolalainen 47-vuotias mies oli keskiviikkona iltapäivällä etsimässä hirvijahdilla metsään jäänyttä alumiinista ampumatukea Pyötsiän ja Kannuskosken välimaastossa, Tirvan Nokanlammella.

– Mies kertoi kuulleensa valittelevaa ääntä. Ykskaks eteen oli hypännyt karhu pienen kuusen alta, kertoo Suomen Riistakeskuksen Kaakkois-Suomen riistapäällikkö Erkki Kiukas.

Poliisin mukaan aikuisen, suurikokoisen karhun kohdannut mies oli karhun huomattuaan heittäytynyt maahan – tuttu neuvohan on, että jos kohtaa karhun, kannattaa esittää kuollutta.Karhu oli tehnyt mieheen lähempää tuttavuutta nuuhkimalla tätä ja tarraamalla kiinni jalasta kahdesti. Tämän jälkeen karhu oli irrottanut otteensa ja poistunut paikalta.

– Ampumatuki oli suojannut miestä ensimmäisellä puraisulla. Miehellä oli jalassaan turvasaappaat, mutta karhun hampaat olivat menneet niistä läpi, kertoo puolestaan riistapäällikkö Erkki Kiukas.

Miehen jalkaansa saamat puremahaavat jäivät lieviksi. Hätäkeskus ja poliisi saivat tiedon asiasta kello neljän jälkeen.

Karhu ei nouse talvipesästä, ellei ole ihan pakko

Poliisi ja alueen suurpetoyhdyshenkilöt ovat käyneet partioimassa alueella. Etsinnöissä ei poliisin mukaan havaittu merkkejä siitä, että karhu olisi yhä aktiivinen eikä uusia havaintoja karhusta ole tehty. Sekä poliisin että riistapäällikkö Erkki Kiukaan mukaan tilanne on rauhoittunut, eikä vaadi nyt jatkotoimenpiteitä.

Karhuja tutkinut toimittaja-luontokuvaaja Kimmo Ohtonen kertoo, että sikeää unta nukkuva karhu pyrkii viettämään koko talvikauden talvipesässään ja minimoimaan kaiken energian käytön. Karhu ei nouse talvipesästä, ellei ole ihan pakko. Yleensä talvipesästä liikkumaan lähtenyt karhu on joko tullut häirityksi tai talvipesän ympäristössä tapahtuu jokin poikkeuksellinen muutos.

– Kun karhu joutuu tekemään näin radikaalin liikkeen, niin se on hyvin haavoittuvainen ja voi olla hyvin pelokaskin, koska elintoiminnot ovat hidastuneet. Karhu on sekä henkisesti että fyysisesti haavoittuvainen ja pyrkii vain pääsemään takaisin nukkumaan johonkin.

Ohtonen arvelee, ettei Kouvolan karhu mene enää samaan pesään takaisin nukkumaan vaan etsii turvallisen pesäpaikan muualta, missä se ehtii nukkua vielä muutaman kuukauden.

– Mikäli hereilläoloaika ja liikkuminen jatkuvat, on se karhulle hengenvaarallista, koska elintoiminnot alkavat käynnistyä eikä metsässä ole ravintoa, jolla se voisi elää talven yli, Ohtonen huomauttaa.

Hän kertoo saaneensa aikanaan kokeneilta tutkijoilta ja eränkävijöiltä ohjeita, joiden mukaan karhun kohdatessaan ei kannata heittäytyä selälleen eikä varsinkaan lähteä karkuun, koska se voi aktivoida karhun saalistusvietin tai se voi muuten lähteä seuraamaan, mistä on kyse.

– Itse sanoisin, että juttelee rauhallisesti ja ystävällisesti karhulle ja perääntyy pitäen rintamasuunnan karhuun ja katseen karhun tassuihin tai kuonon alakohtaan, mutta ei silmiin.

Karhu on luultavasti ollut pelokas ja halunnut pois

Kimmo Ohtonen muistuttaa, että karhut pelkäävät ihmisiä, eivätkä halua kohdata heitä. Tämäkin miestä puraissut karhu on todennäköisesti vain halunnut tilanteesta pakoon.

– Karhun aistit eivät ole talvella niin terävät kuin esimerkiksi kesällä, jolloin se on parhaissa voimissaan. Karhu on saattanut olla pelokas ja tehdä siksi tämän puraisuliikkeen. Luulen ja toivon, että se on painunut jonnekin kauas kauas metsikköön suojaan, eikä sitä nähdä enää ihmisten lähellä missään.

Sekä riistapäällikkö Erkki Kiukas että toimittaja-luontokuvaaja Kimmo Ohtonen toivovat, ettei kukaan lähde uteliaisuuttaan etsimään talviuniltaan herännyttä karhua.

– Suosittelisin, ettei missään nimessä mennä etsimään karhua. Karhu on ihan varmasti ollut peloissaan ja haluaa päästä pois siitä tilanteesta rauhaisaan paikkaan jatkamaan uniaan. Se olisi auttamatta sen häirintää ja voisi provosoida tällaisia tilanteita lisää, Ohtonen sanoo.

– Olen kyllä optimistinen, että se on jo kaukana ihmisasutusten lähettyviltä.

Karhun puremasta kirjoitti ensin Kouvolan Sanomat (siirryt toiseen palveluun).