Sierilän voimalaitos askeleen lähempänä Rovaniemellä

Hallinto-oikeuden määräys hakea poikkeuslupaa harvinaisen perhosen vuoksi on saanut lain voiman. Vielä odotellaan Korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä vesitalousluvasta.

Kemijoki
sieriniemi
Sieriniemi, Kemijoki.Miikka Miinala / Yle

Kemijoki Oy:n voimalaitoshanke Kemijoessa Rovaniemen Sierilässä on nytkähtänyt askeleen eteenpäin. Kukaan ei ole valittanut Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätöksestä, joka velvoittaa jokiyhtiön hakemaan poikkeuslupaa Sierilän rakentamiseksi. Siten hallinto-oikeuden päätös on saanut lain voiman.

Poikkeuslupa vaaditaan siksi, että voimalaitosalueella asustaa harvinainen apilakirjokääriäinen. Uhanalaisella perhosella on esiintymispaikka Sierilän voimalaitokselle tarkoitetulta alueelta.

Kemijoki Oy sanoo olevansa tyytyväinen hallinto-oikeuden päätökseen, vaikka se vaati hallinto-oikeutta kumoamaan Lapin ely-keskuksen vaatimuksen poikkeusluvasta. Kemijoki Oy:n mukaan poikkeuslupa on tarpeeton, koska se on jo vuosia suojellut apilakirjokääriäistä eri toimilla.

Sierilän voimalaitoshanke ei pääse kuitenkaan vielä käyntiin. Korkein hallinto-oikeus käsittelee valituksia, jotka tehtiin Kemijoki Oy:n saamasta vesitalousluvasta. KHO:lta odotetaan päätöstä alkuvuoden aikana.