Rehellisyys on tv-ohjelmissa in – julkkisten pitää avautua ja komedian koskettaa

Tv:ssä yhteiskunnallistenkin aiheiden halutaan nyt herättävän tunteita.

televisio (joukkoviestimet)
Jenny Lehtinen, Marja Hintikka ja Heikki Soini.
Yleisradion televisio-ohjelma "Marja Hintikka Live". Juontajat Jenny Lehtinen, Marja Hintikka ja Heikki Soini.Anne Hämäläinen / Yle Kuvapalvelu

Julkkikset puhuvat studiossa vanhemmuudesta ja ruuhkavuosien rankkuudesta kepeän hauskasti tai niin henkilökohtaisesti, että silmät kostuvat. Kaksi kautta kestäneessä Ylen Marja Hintikka Live -ohjelmassa yhdistyi kaikki se, mitä tv-ohjelmilta tällä hetkellä haetaan. Ihmiset puhuivat rehellisesti ja avoimesti henkilökohtaisista asioistaan.

Myös komedioissa ja fiktiivisissä sarjoissa aiheet ovat lähellä ihmisten arkea. Katsojat hakevat ohjelmista samaistumisen kohteita sekä pakoa omista arjen kiireistä.

Putous, Roba ja Syke-sarjoja tekevän tuotantoyhtiö Yellow Film & TV:n operatiivinen johtaja Milla Bruneau sanoo, että monella arki on nykyisin jopa ahdistavaa, mihin komedia voi auttaa.

– Komedian avulla on mahdollisuus tarttua vaikeisiin asioihin hyvin ronskisti, niitä alleviivaamalla ja räikeästi korostamalla. Siinä vaiheessa ihmisille tulee usein sellainen olo, että omien tuntemustensa kanssa ei ole yksin, vaan niistä voi tehdä huumoria ja niille voi nauraa.

Julkkikset edellä

Supertähdet-ohjelmassa urheilusankarit kertovat uransa vaiheista ja Vain elämää -sarjassa muusikot tekevät samoin. Julkkiksien tarinat kiinnostavat aina, mutta nyt se tehdään entistä avoimemmin.

– Halutaan nähdä, minkälaisia ihmiset oikeasti ovat, kun he ovat karkeimmillaan ja avoimimmillaan. Minusta se on sitä, mitä pitääkin näyttää. Tunnetaan itsemme samanlaiseksi toistemme kanssa, sanoo Milla Bruneau Yellow Film & TV:stä.

Isoimpien tähtien merkitys tv-ohjelmissa on jopa korostunut viime vuosina. Lähes 20 vuotta toimineen Moskito Televisionin toimitusjohtajan Riina Kullaksen mukaan syynä tähän on sosiaalinen media. Se toimii markkinointikanavana niin julkkiksille kuin ohjelmillekin.

– Sosiaalinen media on kasvattanut tiettyjen starojen henkilöbrändejä. Niillä joilla on yleisöä somessa, riittää sitä myös heidän tähdittämiin ohjelmiin.

Yhteiskunnallisuutta uudella twistillä

Tietyt aiheet televisiossa ovat ikuisia. Olisi vaikeaa kuvitella tv:tä ilman poliiseja, lääkäreitä, poliitikkoja tai rikoksia. Kotimaisista menestyksistä voi mainita esimerkiksi sarjat Syke ja Sorjonen, jotka luotaavat samalla yhteiskunnan tilaa.

Sairaalasarja Syke on Kultainen Venla -gaalassa ehdolla kolmessa eri kategoriassa: Vuoden käsikirjoittaja (Petja Peltomaa), Vuoden ohjaaja (Taavi Vartia) ja Paras naisnäyttelijä (Tiina Lymi).
Sairaalasarja Syke on Kultainen Venla -gaalassa ehdolla kolmessa eri kategoriassa: Vuoden käsikirjoittaja (Petja Peltomaa), Vuoden ohjaaja (Taavi Vartia) ja Paras naisnäyttelijä (Tiina Lymi).Jussi Nahkuri / Yle Kuvapalvelu

Yhteiskunnallisuus onkin yksi tv-ohjelmien tämän hetken trendeistä. Sen on nostanut pinnalle epävakaa poliittinen tilanne.

– Yhteiskunnallinen teema on näkynyt esimerkiksi Arman Pohjantähden alla ja Sukulan suojatit -ohjelmissa. Tällaisissa ohjelmissa on esimerkiksi vastakkainasettelua erilaisten sosioekonomisten luokkien välillä, sanoo Moskito Televisionin Riina Kullas.

Yhteiskuntaa koskettavat aiheet näkyvät myös draamakomedian puolella. Esimerkiksi Downshiftaajat-sarja kertoo kahdesta varakkaasta pariskunnasta, joiden elintaso romahtaa.

– Downshiftaajat on selkeästi tässä ajassa kiinni ja puhuttelee ihmisiä monella tapaa siinä, että minkälaista on, kun taloudellinen tilanne kotona muuttuu. Minkälaista on kun nelikymppisenä tai keski-ikäisenä huomaa, että onko tässä elämässä yhtään mitään järkeä, kun tämä on vain tällaista suorittamista koko ajan vai pitäisikö tehdä jotain muita ratkaisuja, sanoo Milla Bruneau Yellow Film & TV:stä.

Suomalaisilta sarjoilta vaaditaan enemmän

Maailmalla fiktiivisiä sarjoja tehdään tällä hetkellä enemmän kuin koskaan. Tarve uusille sarjoille on valtava, kun ihmiset ahmivat kerralla kokonaisia tuotantokausia suoratoistopalveluista.

Viime vuosina menestyjiä ovat olleet etenkin historialliset aiheet. Britit ovat tehtailleet pukudraamoja kuten Downton Abbey ja The Crown, jotka ovat keränneet katsojia ympäri maailmaa.

– Ne ovat hienosti toteutettuja valtavia tuotantoja. Niissä varmasti kiinnostaa ajankuva sekä pakeneminen historiaan, sanoo Milla Bruneau.

Kuvakaappaus Netflix sarjasta The Crown.
The Crown on Netflixin suosittuja alkuperäissarjoja.Netflix

Suoratoistopalvelut tuovat kansainväliset menestyssarjat suomalaisten katsottaviksi entistä nopeammin. Kun suomalaiset tottuvat korkealaatuisiin sisältöihin, asetetaan rima entistä korkeammalle myös suomalaisille tv-sarjoille.

– Se tarkoittaa sitä, että myös kotimaisilta tuotannoilta odotetaan samanlaista tasoa. Suomalaiset tekevät enemmän kansainvälisiä tuotantoja ja uskon, että se tulee olemaan uusi trendi meille kotimaisille tekijöille. On hyvä että tarjontaa on paljon, koska se pakottaa meidät tekemään asiat paremmin jatkossa, sanoo Milla Bruneau.