Asiantuntijat suosittelevat omistusasuntoa vuokrakämpän sijaan – tässä viisi syytä miksi

Pellervon taloustutkimuksen asuntomarkkinaraportti ennustaa hintojen nousevan. Kannattaako nyt ostaa oma asunto vai olla vuokralla?

omistusasunnot
Uusia kerrostaloja Joensuun keskustassa.
Ismo Pekkarinen / AOP

Asiantuntijoiden mukaan omistusasuminen voittaa pitkälti vuokralla asumisen edut.

1. Hinnat nousevat

Ainakin suurissa kaupungeissa asuntojen hinnat nousevat. Toisin sanoen, jos saat pankista lainaa, ostamasi kohteen arvon alenemisesta tuskin on pelkoa.

2. Vuokrat kallistuvat

PTT:n tuoreen ennusteen mukaan myös vuokrat kallistuvat jatkuvasti. Näin vuokralla asuminen tulee koko ajan kalliimmaksi ja kalliimmaksi, vaikka asuntojenkin hinnat nousevat.

3. Korkotaso matala

Korot ovat olleet pitkään alhaalla, mutta talousennustajien mukaan nopeaa korkojen nousua ei ole näköpiirissä. Lainaraha pysyy siis todennäköisesti halpana.

4. Säästät itsellesi

Kun otat lainaa ja ostat asunnon, säästät koko ajan itsellesi. Jos maksat vuokraa vuodesta toiseen, olet saattanut maksaa ja lyhentää jonkun toisen eli vuokranantajan lainaa.

5. Olet turvassa

Kun asut omistusasunnossa, sinun ei tarvitse pelätä, että vuokranantaja irtisanoisi sinut. Toisaalta asunnon omistajana voit vaikuttaa paremmin taloyhtiösi päätöksiin.

_Juttua varten haastateltiin Pellervon tutkimuskeskuksen ekonomisteja Antti Kekäläistä ja Tuuli Tähtistä sekä Hypon toimitusjohtajaa Ari Paunaa ja Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtajaa Jukka Malilaa. _