1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. suklaa

Suklaa taipuu vaikka betoniksi taitavissa käsissä

Leipuri-kondiittori Emeliina Papinniemi harjoittelee parhaillaan Abu Dhabissa lokakuussa pidettävään ammattitaidon WorldSkills-kilpailuun.

Emeliina Papinniemi Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Saimaan ammattiopisto Sampon opetuskeittiössä Lappeenrannassa on pieni betonin kappale uuninpellillä. Asia voisi ärsyttää keittiössä olevia ruoanlaiton ammattilaisia, jos vieressä ei häärisi leipuri-kondiittori Emeliina Papinniemi. 

Papinniemen käsissä betonia valmistuu nimittäin täysin keittiöön sopivasta raaka-aineesta eli suklaasta.

Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Kyseisestä suklaabetonikappaleesta on tulossa perustus 80 senttiä korkealle suklaaveistokselle.

Pitkä harjoittelujakso

Papinniemi on aloittamassa kymmenen kuukauden harjoitusjakson Abu Dhabissa järjestettävään ammattitaidon WorldSkills-kilpailuun. Pystymetsästä kilpailuun ei ole mitään asiaa.

– Useimmissa maissa valmistautuminen aloitetaan jo pari vuotta etukäteen, Papinniemi kertoo.

Saimaan ammattiopisto Sampon kisälliopiskelijan treenijakso ei ole yhtä kova.

– Nyt aloitetaan jo vähän harjoittelemaan ja kolme kuukautta ennen kisoja tulee tiukempi jakso. Silloin hiotaan tekniikat mahdollisimman hyviksi., Papinniemi kertoo.

Papinniemi on työssä Turussa kondiittorin tehtävissä MBakery Oy:ssä. Tuleviin kilpailuihin valmentautuminen on osa kondiittorin kisällitutkintoa, jota hän suorittaa Saimaan ammattiopisto Sampossa.

Menestystä jo tullut

Papinniemi on jo ollut voittamassa olympiahopeaa Suomen kokkimaajoukkueessa Saksassa kokkiolympialaisissa vuonna 2016.

Toiveet ovatkin korkealla. 

– Uskon, että Emeliina voi menestyä. Hän on niin taitava. Myös aiempi kisamenestys merkitsee, että odotuksia on, WorldSkills-kondiittorilajin asiantuntija ja kisoissa tuomarina toimiva Outi Nieminen kertoo.

WorldSkills-kilpailuissa on tänä vuonna teemana taide ja arkkitehtuuri. Papinniemi aikoo lyödä läpi pohjoismaisilla yksinkertaisilla linjoilla. 

– Aion käyttää modernia arkkitehtuuria ja minimalismia. Selkeitä ja yksinkertaisia linjoja.  Siis skandinaavista tyyliä, Papinniemi kertoo.

WorldSkills-kilpailu on joka toinen vuosi järjestettävä nuorten kansainvälinen ammattitaitokilpailu. Kilpailussa ratkotaan maailmanmestaruudet noin 50 lajissa, jotka edustavat ammatillisen koulutuksen aloja. Seuraava kilpailu järjestetään Abu Dhabissa 14–19.10.2017.

_Korjaus 16.1.2017 kello 10:09: Kokkiolympialaiset pidettiin 2016 eikä 2015 kuten aikaisemmin oli kirjoitettu. _