Megatapahtumat myyvät "järkyttävän hyvin" – festivaalit odottavat yleisöennätyksiä

Yleisömagneetteina toimivat tänä vuonna muun muassa Rammstein, Red Hot Chili Peppers ja Guns N` Roses. Myös luistelun MM-kisat havittelevat jättiyleisöä.

Kotimaa
Rammstein.
Saksalainen Rammstein on yksi Vantaalla järjestettävän Rockfestin pääesiintyjistä.Axel Heimken / EPA

Nyt vielä lähes tyhjyyttään kumisevan Vantaan Vehkalan asemalla pauhaavat ensi kesänä paitsi lentokoneet, niin myös saksalainen hevi. Rammstein on yksi pääesiintyjistä kesäkuussa ensimmäistä kertaa järjestettävällä festivaalilla, Rockfestilla.

Jokaiselle festaripäivälle on jo nyt myyty lippuja yli 20 000. Lentomelu ei festareita häiritse, päinvastoin.

– Se, että festivaalialue on lentomelualuetta, on positiivinen asia: siellä musiikki ei häiritse asukkaita. Siellä voi soittaa paljon kovempaa kuin Helsingin keskustassa, kertoo Rockfestin promoottori Hardi Loog WKND Feastival Oy:stä.

– Lähellä aluetta on vain muutama talo. Asukkaiden kanssa on juteltu ja heille on annettu liput tapahtumaan.

Festareille pääsee suoraan junalla ja parkkitilaakin löytyy Vantaan Asuntomessujen jäljiltä.

Vehkalan asema
Vehkalan asema on ollut vuoden verran vähällä käytöllä. Nyt uusi liityntäparkkipaikka on lisännyt junamatkustajien määrää.Antti Kolppo / Yle

Supertapahtuma Weekend alkaa paukkua liitoksistaan

Hardi Loog järjestää myös toista megatapahtumaa ensi kesänä. Elektroniseen musiikkiin painottunut Weekend -festivaali keräsi viime kesänä yhteensä 70 000 kävijää Helsingin Kyläsaareen. Tulevan kesän festivaalin lipunmyynti alkaa helmikuussa.

– Kyläsaari alkaa jäädä meille pieneksi. Meille tulee joka vuosi enemmän ja enemmän lavoja ja muita rakennelmia, toteaa Loog.

Loog selittää, että tulevana suvena Weekendin kapasiteettia rajoitetaan. Paikalle mahtuu hieman vähemmän ihmisiä, mutta lavat ja esitykset ovat entistä näyttävämpiä.

– Me siirrymme tänä vuonna dynaamiseen lipunmyyntiin eli aluksi liput ovat halvemmat ja lippujen hinta nousee tapahtuman lähestyessä.

Weekend -festivaali järjestetään myös Virossa ja Ruotsissa.

Gunnareiden keikalle myyty jo lähes 50 000 lippua

Ennen juhannusta Stadissa pääsee festaritunnelmaan Hietaniemen uimarannalla, jossa Rock the Beach -juhlien pääesiintyjänä nähdään Foo Fighters. Lippuja on myyty kovaan tahtiin ja biitsille odotetaan kolmeakymmentä tuhatta rokkaajaa.

Heinäkuun vaihteessa rymisee puolestaan Suvilahdessa, jossa 20-vuotissynttäreitään viettää raskaan musiikin Tuska-festivaali. Samaisena viikonloppuna Kaisaniemessä esiintyy maailmanluokan poptähti Weeknd Blockfestin yhteydessä.

Yleisöä lavan edessä Tuska-festivaalilla 2011.
Tuska-festivaali järjestettiin vuonna 2011 ensimmäistä kertaa Suvilahdessa.Yle

Vain tunnin junamatkan päässä Helsingistä, Hämeenlinnan Kantolan tapahtumapuistossa, hemmotellaan nostalgian ystäviä Guns N`Rosesin suurkeikalla niin ikään heinäkuun ensimmäisenä päivänä.

– Guns N`Rosesin lipunmyynti on lähtenyt järkyttävän hyvin käyntiin, kertoo markkinointijohtaja Ansku Karlbum Live Nation Finland Oy:stä.

– Me olemme myyneet tapahtumaan jo yli 46 000 lippua. Kantolan tapahtumapuistoon mahtuu maksimissaan 55 000 ihmistä.

Tapahtuma tulee olemaan yhtä iso kuin AC/DC:n keikka vuonna 2015.

Heinäkuun lopussa Helsingin Kaisaniemessä soittaa Red Hot Chili Peppers Kaisafest -tapahtumassa. Tuttuun tapaan Flow -festivaaleilla kymmenet tuhannet ihmiset juhlivat Suvilahdessa elokuussa maailmanluokan tähtien, kuten Lana Del Reyn tahdissa.

Parantunut rahatilanne saa ihmiset keikoille

Karlbom uskoo, että sekä parantunut taloudellinen tilanne, että myös superkovat nimet houkuttelevat ennätysyleisöt tämän vuoden livetapahtumiin. Hän uskoo myös, että yleisöä riittää kaikille, vaikka monet tapahtumat osuvat päällekkäin.

– Kyllä nämä kummatkin tukevat toisiaan. Ihmiset lähtevät helpommin liikkeelle: he ovat innostuneet keikkailusta ja kaikille keikoille ja festareille riittää väkeä.

– Esimerkiksi Ruisrock ja Flow ovat myyneet muutaman vuoden loppuun jo ennakkoon. Sehän on selkeä merkki siitä, että ihmiset haluavat lähteä kokemaan asioita yhdessä, toteaa Karlbom.

Yleisö oli haltioissaan Manic Street Preachersista.
Yleisö oli haltioissaan Manic Street Preachersin esiintymisestä Flow Festivalilla vuonna 2014. Saara Shikeben / Yle

Live Nationissa ei myönnetä, että se yksittäisten isojen tapahtumien järjestäjänä kilpailisi festareiden kanssa. Sen sijaan se kertoo tekevänsä monen festivaalin kanssa yhteistyötä muun muassa välittämälle niille artisteja.

Hardi Loog on puolestaan sitä mieltä, että se, kuka osaa markkinoida tapahtumansa parhaiten saa myös suurimmat yleisöt.

– Kilpailun voittaa se, joka osaa markkinoida parhaiten. Onhan tuossa kaupungilla useita urheilukauppojakin vierekkäin: se joka osaa myydä, niin se myy.

Helsingissä uskotaan ennätyskovaan matkailuvuoteen

Musiikkitapahtumien lisäksi Helsingissä väkeä vetävät muutkin megatapahtumat, kuten keväällä järjestettävät taitoluistelun MM-kisat. Tapahtumaan odotetaan jopa 65 000 kävijää.

– Matkailijoita tulee tuolloin Helsinkiin todella paljon. Taitoluistelu on maailmalla huomattavasti suositumpi laji kuin Suomessa, sanoo Visit Helsingin viestintä- ja mediavastaava Eija Väliranta.

Kesällä juostaan tuttuun tapaan maratonia, järjestetään Siivouspäivä ja kaksi Sauna Dayta sekä vietetään Juhlaviikkoja. Ravintolapäivää ei sen sijaan enää Helsingissä järjestetä.

Suuret yleisötapahtumat vetävät pääkaupunkiin väkeä ja vaikuttavat osaltaan siihen, että matkailijoita riittää. Vuonna 2015 Helsingissä rikottiin 3,5 miljoonan yöpymisen raja ja vuoden 2016 luku tulee todennäköisesti olemaan yli 3,6 miljoonaa. Luvut julkaistaan helmikuussa.

Visit Helsingissä uskotaan, että myös vuosi 2017 Suomi 100 -juhlallisuuksineen ja suurine yleisötapahtumineen rikkoo jälleen matkailuennätyksiä.

Juttua korjattu 16.1. 13.00. oikea kävijämäärä Weekend-festivaalilla Helsingissä on 70 000. Jutussa aiemmin mainittu luku 300 000 tarkoittaa yhteesä Weekend-festivaalilla kävijöiden määrää Helsingissä, Virossa ja Ruotsisa.