Kansanedustaja vastasi lehden kritiikkiin – mielipidekirjoitus manipuloitiin luetuimpien joukkoon

Kansanedustaja Jani Mäkelän (ps.) kirjoitukset nostettiin paremmin esille robottilukijoiden avulla.

kansanedustajat
Perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä.
Yle

Lappeenrantalaisen kansanedustaja Jani Mäkelän (ps.) mielipidekirjoitus nousi maakuntalehti Etelä-Saimaan päivän luetuimpien verkkojuttujen listan kärkeen tiistaina.

Toimituksessa kiinnitettiin (siirryt toiseen palveluun) huomiota jutun poikkeuksellisen lyhyeen lukuaikaan, joka lähenteli nollaa minuuttia. Lehden mukaan tekstiin kohdistui liikennettä muun muassa Intiasta, Brasiliasta ja Yhdysvalloista.

– Klikkausmäärät eivät olleet top3-juttuihin nähden silmiinpistävät, mutta alle sekunnin käyntejä oli huomattavasti, kertoo Kaakon viestinnän verkkopäällikkö Tomi Tiilikainen.

Sivulla käynnit ovat olleet niin nopeita, että esimerkiksi mainokset eivät ole ehtineet latautua. Tiilikaisen mukaan on selvää, että liikenne on tullut automaattisen tietokoneohjelman välityksellä. Hän ei lähde arvioimaan tekijän motiiveja.

Mäkelä tuomitsee täysin klikkien manipuloinnin

Nousuun lähteneessä mielipidekirjoituksessaan (siirryt toiseen palveluun) Mäkelä vastaa Kaakon viestinnän lehdissä julkaistuun kolumniin (siirryt toiseen palveluun), jossa jaettiin kouluarvosanoja vaalipiirin kansanedustajille.

Mäkelä kertoo, ettei hänellä ollut etukäteistietoa siitä, että teksteihin kohdistettaisiin klikkauksia. Hän näkee, että kyseessä on häneen kohdistuva nettikiusaaminen.

– Tuomitsen tällaisen täysin. Minua on häiritty netissä ennenkin. Esimerkiksi Twitterissä minua uhkailtu ja Wikipedia-artikkeliin on kirjoitettua minusta väärää tietoa, Mäkelä arvelee Ylelle.

– Jos itse haluaisin esille tekstejäni, mainostaisin niitä avoimesti Facebook-mainoksilla.

Jani Mäkelän mielipidekirjoitukset ovat olleet klikkimanipuloinnin kohteena aiemminkin. Tuhansien klikkien liikennettä ohjattiin kirjoituksiin myös elokuussa, lokakuussa ja joulukuussa.

Myös Mäkelän avustajan Mikko Kokon tekstiin on kohdistettu paljon robottilukijoiden liikennettä, Etelä-Saimaa kirjoittaa.

"Pitäisi ilmoittaa viranomaisille häirinnästä"

Mäkelän mielestä tapauksesta on hänelle ainoastaan haittaa. Hän toivoo, että asiaa vietäisiin eteenpäin.

– Mielestäni häirinnästä pitäisi ilmoittaa viranomaisille, että he voivat selvittää tapauksen lähteen. En ole ole kuitenkaan asianomistaja tässä, Mäkelä perustelee.

Kaakon viestinnän verkkopäällikkö Tomi Tiilikainen kertoo, ettei lehti lähde viemään asiaa eteenpäin.