Syyriassa Damaskoksen vesikriisi hellittämässä?

Syyrian pääkaupunki on kärsinyt vakavasta vesipulasta kolmen viikon ajan. Sodan osapuolet ovat syyttäneet toisiaan Damaskoksen vedentulon katkeamisesta.

Damaskos
Mies kantaa vesipulloa.
Damaskoksen asukkaat ovat kärsineet ankarasta vesipulasta.YOUSSEF BADAWI / EPA

Damaskoksen kuvernööri sanoo, että pääkaupunkia vaivannut vesipula on ratkemassa. Viranomaisten mukaan korjausmiehistöt ovat pääsemässä kunnostamaan kaupungin tärkeintä vesilähdettä. Aiemmat korjausyritykset ovat epäonnistuneet taistelujen takia.

Damaskoksen tärkein juomaveden lähde sijaitsee Wadi Baradan laaksossa, kaupungista luoteeseen. Alue on pitkään ollut kapinallisten hallussa ja vedentulon katkeamisen syistä on esitetty ristiriitaisia tietoja.

YK:n arvion mukaan yli viisi miljoonaa ihmistä on kärsinyt vesipulasta. Siviilien vedentulon katkaiseminen täyttää sotarikoksen tunnusmerkit.

Syyrian hallitus kertoi joulukuun lopulla kapinallisten saastuttaneen vesilähteen dieselöljyllä. Kapinallisia on myös syytetty Damaskokseen johtavan vesiputken räjäyttämisestä.

Kapinallisten mukaan Ain al-Fijehin lähde vahingoittui Syyrian ilmavoimien iskussa. Kapinalliset toimittivat joulukuussa julkisuuteen kuvia, joissa näkyi romahtanut rakennus Ain al-Fijehin lähteellä.

Syyrian asevoimien ja kapinallisten välillä on käyty ankaria taisteluja Wadi Baradan laaksossa, Syyriassa joulukuussa sovitusta tulitauosta huolimatta. Syyrian hallituksen mukaan alueella on Al-Qaidaa tukevia taistelijoita, joita tulitauko ei koske. Kapinalliset ovat kiistäneet väitteen.

Lähteet: AFP, Reuters