1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hävittäjät (lentokoneet)

Hornetien korvaaja kuumottaa puolustusselonteon loppusuoralla

Eduskunta saa puolustusselonteon ruodittavakseen kevätkaudella.

hävittäjät (lentokoneet)
Ruska-harjoituksessa lennetään yli 50 koneella tällä viikolla.
Hornetien lentovuodet alkavat pikkuhiljaa täyttyä. Kymmenen vuoden päästä pitäisi ensimmäisten korvaajien jo suihkia maan ilmatilassa.Ilmavoimat

Suomen tulevia maanpuolustusratkaisuja luotaavan puolustusselonteon valmistelu on edennyt loppusuoralle ja eduskunta saa selonteon puitavakseen kevätkaudella.

Selonteon kiperimpiä kysymyksiä on näkemys Hornet-hävittäjät korvaavasta miljardihankinnasta, sillä Hornetien lentovuodet alkavat pikkuhiljaa täyttyä. Kymmenen vuoden päästä pitäisi ensimmäisten korvaajien jo suihkia maan ilmatilassa.

Ainakin Vasemmistoliitossa suhtaudutaan kriittisesti koko hävittäjähankkeeseen. Puolue on puolustusasioissa kulkenut hiukan omia polkujaan ennenkin.

– Me ei olla Vasemmistoliitossa tässä vaiheessa sitouduttu mihinkään: ei hankittavien hävittäjien määrään, ei malleihin eikä rahoitustasoon, sanoo puheenjohtaja Li Andersson.

Kyse on jopa kymmenen miljardin euron hankkeesta, ja kesto useita vaalikausia. Siksi tukea haetaan oppositiota myöten.

Erillisrahoitus kummastuttaa

Koska hävittäjähankinnat eivät mahdu puolustusbudjetin raameihin, on puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) väläyttänyt konekauppojen hoitamista erillisrahoituksella. Se tarkoittaa käytännössä lisävelkaa tai sitten esimerkiksi valtion omaisuuden myyntiä koneiden maksamiseksi. Puolustusselonteon seurantaryhmän jäsen Markus Mustajärvi (vas.) pelkää erillisrahoituksen tarkoittavan loppulaskun nousua. Hän uumoilee muutenkin hankinnan kustannusten nousevan lopulta kaikkinensa jopa 20 miljardiin euroon.

– Olipa rahoitusmalli mikä hyvänsä niin se tarkoittaa pitkäaikaista sitoutumista. Se että erillisraha käytetään automaattina, että hankinnat voidaan toteuttaa mahdollisimman suurena niin sitä minä en hyväksy. Se on oleellinen kysymys.

Puolustusselonteon seurantaryhmän puheenjohtaja Seppo Kääriäinen (kesk.) kummastelee koko erillisrahoitus-termiä.

– Kysymys kuuluu mitä on erillisrahoitus. Ei sellaista tarkkaan ottaen ole olemassa vaan viime kädessä nämäkin puolustusinvestoinnit maksaa Suomen kansa jollakin aikajänteellä, Kääriäinen sanoo.

Suosikki jo päätetty?

Mustajärven mielestä suihkarikustannuksia saattaa paisuttaa myös hänen havaintonsa tietystä hävittäjien toimittajamaasta.

– Kyllä hyvin vahvasti kammetaan siihen suuntaan että hankinta tehtäisiin Yhdysvalloista. Mutta sen ymmärtää maalaisjärjelläkin, että jos tavarantoimittaja on varma, että kauppa tehdään heiltä, niin näin isossa hankinnassa kauppahintaan tulee heti muutama miljardi lisää.

Mustajärven mielestä vähintään ruotsalainen Jas Gripen pitää olla todellisena vaihtoehtona mukana jo Suomen neuvotteluasemien kohentajana. Seppo Kääriäisen mukaan kaikki puolenkymmentä konevaihtoehtoa ovat tässä vaiheessa samalla viivalla. Konetyypistä päätetään Sipilän seuraajahallituksen kaudella.

Lue seuraavaksi