Unkarin pääministeri Orbán puolustaa oikeutta vangita turvapaikanhakijat

Unkari aikoo ottaa jälleen käyttöön EU:n ja ihmisoikeusjärjestöjen arvosteleman järjestelyn, jossa maahan tulevat turvapaikanhakijat vangitaan pakolaiskeskuksiin turvapaikkahakemuksen käsittelyn ajaksi.

Unkari
Unkarin ja Serbian raja
Unkari pystytti aidat Serbian ja Kroatian vastasille rajoilleen syksyllä 2015, nyt maahantulleet turvapaikanhakijat aiotaan sulkea pakolaiskeskuksiin turvapaikkahakemuksen käsittelyn ajaksi.Edvard Molnar/EPA

Unkarin oikeistolainen pääministeri Viktor Orbán selitti automaattisten pidätysten käyttöönottoa radiohaastattelussa:

– Olemme ottaneet jälleen käyttöön maahantulijoiden poliisipidätykset niissä tapauksissa, joissa tulijoiden lupaa tulla Eurooppaan ei ole vielä laillisesti ratkaistu. Niin kauan kuin heidän turvapaikkahakemustaan ei ole ratkaistu, he eivät saa vapaasti liikkua Unkarissa.

Unkari luopui turvapaikanhakijoiden sulkemisesta pakolaiskeskuksiin vuonna 2013 YK:n pakolaisjärjestön ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen painostuksesta. EU-lainsäädännön mukaan pidätyksiin pitää olla erityinen peruste ja viime vuonna iranilaispakolainen voitti oikeusjutun Unkaria vastaan oltuaan pidätettynä 58 päivää.

– Vuoden 2013 jälkeen läntisessä Euroopassa on tehty terrori-iskuja, vetosi pääministeri Orbán. Kaikki sellaiset lait, jotka mahdollistavat terrori-iskuja, pitää muuttaa oman itsepuolustuksemme takia.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán.
Unkarin pääministeri Viktor Orbán.Szilard Koszticsak / EPA

Orbán sanoi ymmärtävänsä, että päätös uhmaa Euroopan unionia ja on uusi poliittisen konfliktin siemen.

Unkari on samaan aikaan myynyt asumisoikeuksia rikkaille

Unkarin maahanmuuttopolitiikan kummallisuuksiin kuuluu, että samaan aikaan, kun maa on pystyttänyt rajoilleen aitoja ja kiristänyt pakolaispolitiikkaansa, se on myynyt asumisoikeuksia EU:n ulkopuolelta tuleville.

Vuodesta 2013 on myyty yli neljä tuhatta sijoituspakettia, kukin arvoltaan 300 000 euroa, lähinnä Venäjältä, Kiinasta ja Lähi-idästä tuleville sijoittajille. Niiden vastineeksi sijoittajat ovat saaneet asumisoikeuden Unkarissa, ja sen myötä helpomman pääsyn EU-alueelle.

Järjestelmää on kuitenkin arvosteltu Unkarissa räväkästi, erityisesti äärioikeistolaisen Jobbik-puolueen taholta.

Torstaina kaupankäyntiä hallinnoinut Velanhoitovirasto ilmoitti, että järjestelmä päättyy maaliskuun lopussa, koska tarve myydä velkakirjoja Unkarin valtionvelan lyhentämiseksi ei enää ole akuutti, talouden kehityessä suotuisasti.

Lähteet: AFP