1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. autoteollisuus

Japanilainen Takata-yhtiö maksaa miljardin turvatyynyjen vikojen salailusta

Takata-yhtiö tunnusti syyllistyneensä tutkimustulosten pimittämiseen ja viallisten turvatyynyjen myyntiin. Yhtiö sopi miljardin dollarin eli yli 900 miljoonan euron korvauksista Yhdysvaltain oikeusministeriön kanssa.

autoteollisuus
Takatan tehdas Aishossa
Takatan tehdas Aishossa, Japanissa.Kimimasa Mayama/ EPA

Takatan valmistamat turvatyynyt saattavat räjähtää ja singota matkustajien päälle metalliosia. Ainakin kuudentoista ihmisen arvioidaan kuolleen viallisten turvatyynyjen takia – monet heistä matalilla nopeuksilla sattuneissa törmäyksissä, joissa he olisivat todennäköisesti muutoin selvinneet hengissä.

Yhdysvalloissa on kuollut 11 ihmistä ja ainakin 184 on saanut vammoja.

Miljardin paketista 25 miljoonaa dollaria on sakkoja, 125 uhreille maksettavia korvauksia ja 850 miljoonaa dollaria autonvalmistajille maksettavia korvauksia.

Ainakin 17 autonvalmistajaa on joutunut kutsumaan autoja takaisin turvatyynyjen vaihtamiseksi. Viranomaiset arvioivat, että turvatyynyt pitää kaikkiaan vaihtaa noin 42 miljoonasta autosta, mikä tekee operaatiosta autohistorian suurimman.

Eniten autoja ovat joutuneet kutsumaan huoltoon Honda, Toyota sekä Fiat Chrysler.

Sopimus sisältää myös kohdan, jonka mukaan yhtiö sitoutuu uudistuksiin ja ulkopuoliseen valvontaan kolmen vuoden ajaksi.

Liittovaltion tuomioistuin on asettanut syytteeseen paitsi Takatan yhtiönä, myös kolme entistä Takatan johtajaa. Shinichi Tanakaa, Hideo Nakajimaa ja Tsuneo Chikaraishia syytetään siitä, että he markkinoivat yhtiön viallisia turvatyynyjä väärien raporttien avulla.

Heidän epäillään tienneen jo vuonna 2000, että tyynyt eivät toimi kunnolla. Autonvalmistajille he toimittivat vääriä testiraportteja. Todisteiden joukossa on Nakajiman Tanakalle vuonna 2004 lähettämä sähköposti, jossa hän kertoo vääristäneensä turvatyynyjen testituloksia.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi