1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Internet-riippuvuus

Kiinassa annetaan sähköshokkeja internet-riippuvaisille nuorille – luvataan lopettaa

Uusi lakiluonnos kieltäisi sähköshokit vieroituksessa ja pyrkii rajaamaan alaikäisten pelaamiseen käyttämää aikaa.

Internet-riippuvuus
Kiinalainen nettikahvila Pekingissä.
Kiinalainen nettikahvila Pekingissä.How Hwee Young / EPA

Kiinassa on noussut kohu nettiriippuvaisille tarkoitetuista vieroituskeskuksista, joissa monissa käytetään kyseenalaisia menetelmiä. Riippuvuuden kitkemiseen on käytetty muun muassa sähköshokkeja.

Kiinan viranomaiset ovat esitelleet lakiluonnoksen, joka läpi mennessään kieltäisi sähköshokit vieroituksessa. Global Times -sanomalehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) sähköshokkeja on käytetty tuhansiin nuoriin sitten 2006.

Shandongin maakunnassa sijaitseva nettivieroituskeskus nousi otsikoihin syyskuussa, kun yksi sen potilas tappoi äitinsä kostoksi leirillä pakkohoidossa kärsimistään pahoinpitelyistä. Shandongin keskus on yksi sähköshokkeja vieroituksessa käyttänyt leiri.

Vieroitushoito traumatisoinut nuoria

Lääkeasiantuntijat ovat kiitelleet uutta lakiluonnosta, joka on esitelty tällä viikolla. Siinä missä sähköshokit voivat olla toimiva menetelmä esimerkiksi vaikean masennuksen hoidossa, peliriippuvuuteen niistä ei ole todettu olevan mitään hyötyä.

– Tämä on erittäin tärkeä muutos, joka suojelee nuoria lapsia, sanoi Pekingin sotilassairaalan internetriippuvuusklinikan johtaja Tao Ran New York Timesin mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

Tao sanoo nähneensä useita kiinalaisteinejä, jotka palaavat vieroitusleireiltä psyykkisten traumojen kanssa.

– He eivät puhuneet, pelkäsivät ihmisten kohtaamista ja kieltäytyivät lähtemästä kodeistaan, Tao kuvasi.

– He saivat paniikin vain kuullessaan sanat 'sairaala' tai 'lääkäri', hän jatkaa.

Pelaamista pyritään rajaamaan

Uusi laki myös rajaisi sitä, kuinka kauan alaikäiset saisivat pelata online-pelejä. Peliyritykset pakotettaisiin tarkkailemaan ja rajoittamaan käyttöä.

Laissa ei kuitenkaan sanota tarkasti, montako tuntia pelaamista sallittaisiin. Joka tapauksessa alaikäisiä kiellettäisiin pelaamasta keskiyön ja aamukahdeksan välillä.

Lääkäri Tao kuitenkin epäilee lain toimivuutta, sillä kiellot olisi helppo kieltää. Samaa mieltä ovat monet kiinalaiset sosiaalisen median käyttäjät.

Lue seuraavaksi