Martat neulovat talkoilla villasukat kaikille pohjoiskarjalaisille veteraaneille

Marttojen vetämissä talkoissa neulotaan Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi villasukat lähes 1 000 pohjoiskarjalaiselle veteraanille.

Kotimaa
Martat Elli Loijas (vas.), Virva Ryynänen ja Mirja Jeskanen neulovat villasukkia veteraaneille Ilomantsin S-marketissa.
Elli Loijas (vas.), Virva Ryynänen ja Mirja Jeskanen neuloivat villasukkia veteraaneille Ilomantsissa.Jouki Väinämö / Yle

Tammikuun puolivälin viikonloppuna eri puolilla Pohjois-Karjalaa neulottiin puikot suihkien talkoilla villasukkia.

Pohjois-Karjalan Martat järjesti neulontatalkoot Kiteellä, Outokummussa, Ilomantsissa, Lieksassa ja Liperissä. Jokaisessa tapahtumassa oli vähintään parisenkymmentä neulojaa. Urakka käynnistettiin jo marraskuun puolella Joensuussa.

Tempauksen tavoitteena on Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi neuloa villasukat jokaiselle pohjoiskarjalaiselle veteraanille. Heitä on elossa noin 960. Vähiin on porukka mennyt, sillä Pohjois-Karjalassa on noin 165 000 asukasta.

Suomalainen malli

Ilomantsin kirkonkylän eli Pogostan S-marketissa kävi lauantaina iloinen puheensorina, kun reilut 20 talkoolaista pyöritti vikkelästi puikkojaan hyvän asian hengessä. Yksi naisista oli Jenny Salmela.

– Idea on lähtöisin jonkun yksittäisen ihmisen aloittamasta Facebook-ryhmästä, jonka sitten Pohjois-Karjalan Martat nappasi.

Juhlavuoden malli on piristetty versio perinteisestä "armeijanharmaasta" villasukasta.

– Perusväri on harmaa. On saanut valita pohjaväriksi tumman- tai vaaleanharmaan. Sitten on sininen ja valkoinen tuplaraita varressa. Kyllähän se aika suomalainen väritys on. Kauniit sukat niistä tulee, Jenny Salmela kertoo.

"Mie neulon hirmu paljon"

Maukkulan Marttoihin kuuluvan Elli Loijaksen käsissä syntyi kokemuksen tuomalla taidolla ja rutiinilla nopeassa tahdissa 42 numeron villasukkaa.

– Mie neulon hirmu paljon, jopa myyntiin sukkii.

– Nytkii mulle soitti viikolla Etelä-Suomesta yksi mies, joka on yöpynyt meillä aina Pogostan Hiihtojen aikaan. Hän osti minulta viime vuonna sukat. Kun mies ei pääse tänä vuonna hiihtämään, hän pyysi minua neulomaan parit sukat ja laittamaan ne postiin, Loijas kertoo.

Millaisiin jalkoihin kirkonkylän talkoissa valmistuvat Elli Loijaksen villasukat kevättalvella lopulta sujahtavat?

– Varmaan jonkun vanhuksen. Miehelle nämä mahtuu.

Tähän mennessä villasukkia on neulottu arviolta noin 500 paria. Marttojen yhteistyökumppanina tempauksessa on Pohjois-Karjalan Osuuskauppa, joka tarjoaa sukkien neulojille tilat ja langat.