Hyppää sisältöön

Omakotiasuja lopetti kotinsa ylilämmittämisen – Vuoden sähkölasku putosi 800 euroa

Espoolainen Ilkka Niemi sanoo, että Suomessa keskustellaan liikaa siitä, miten sähköä tuotetaan. Hänen mukaansa ensiksi pitäisi leikata pois turha kulutus.

Ilkka Niemi rakensi 1980-luvun lopulla omakotitalon Espooseen. Rakennusinsinööri valitsi lämmitysmuodoksi sähkölämmityksen.

Espoonlahden alueella sijaitseva talo on keskivertosuomalaisen mittapuulla iso: Rakennuksen pinta-ala on 330 neliötä. Yhtälö tarkoittaa sitä, että sähköä on kulunut rutkasti.

Niemi laskee, että vielä vuosikymmen sitten hänen perheensä sähkönkulutus huiteli 63 000 kilowattitunnin tasolla.

Vertailun vuoksi: Sähkölämmitteisen 120 neliön omakotitalon vuotuiseksi keskikulutukseksi arvioidaan yleensä noin 18 000 kilowattituntia.

Niemi päätti alkaa leikata rakennuksen sähkönkulutusta.

– Syynä oli se, etten halunnut kuluttaa mitään turhaan. Se on sama kuin että syödään lautanen tyhjäksi. Ei siinä ollut ympäristöfilosofiaa mukana, naurahtaa Niemi kotisohvallaan.

Ilkka Niemi ohjaa kotinsa lämmitystä tietokoneella ja mobiilisovelluksella. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Ilmalämpöpumppu pudotti kulutusta

Taloon asennettiin ilmalämpöpumppu vuonna 2008. Sen ansiosta sähkönkulutus putosi neljänneksen eli huikeat 15 000 kilowattituntia. Niemen mukaan pumppu maksoi itsensä takaisin 1,5 vuodessa sähkölaskun pienentymisen kautta.

Reilut pari vuotta sitten Niemi törmäsi netissä suomalaisen yrityksen kehittämään automaatiojärjestelmään Optiwattiin. Sen ideana on lämmittää huoneita vain tarpeen mukaan ja estää ylilämmitys.

Niemi otti järjestelmän käyttöön vuoden 2015 alusta.

– Esimerkiksi olohuone oli aina ennen 23 asteessa. Sitten kokeilimme, mikä meille riittää. Päädyimme 21 asteeseen. Sekin on ainoastaan illan ajan, kun olemme olohuoneessa, Niemi kertoo.

Ohjausjärjestelmään kytkettiin 13 huonetta ja ilmalämpöpumppu. Ohjaus tapahtuu mobiilisovelluksella tai tietokoneella, joten pattereita, lattialämmitystä tai ilmalämpöpumppua ei tarvitse käydä säätämässä käsipelillä.

Niemen perheen kokonaissähkönkulutus putosi vielä 15 prosenttia 41 000 kilowattituntiin. Lämmityksen osalta sähkönkulutus laski 37 prosenttia.

Lisäksi järjestelmä ohjasi kodin lämmityksen sellaisille tunneille, kun sähkö on halpaa. Niemen mukaan säästöä kertyi yhteensä 800 euroa.

Niemi laskee, että 2 000 euron investoinnin takaisinmaksuaika on 2,5 vuotta.

Ilkka Niemi. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Nyt Niemi aikoo jatkaa energiansäästöä. Hän on aikeissa hankkia toisen ilmalämpöpumpun ja kytkeä myös lämminvesivaraajan ohjausjärjestelmään.

Tähtäimessä on 31 000 kilowattitunnin sähkönkulutus, mikä olisi puolet vähemmän kuin vuosikymmen sitten.

Niemen mielestä tarinan opetus on se, että Suomessa puhutaan liikaa siitä, miten sähköä tuotetaan.

– Mielestäni ensin pitäisi käydä läpi kaikki säästövaihtoehdot ja vasta sen jälkeen mietittäisiin, mikä on oikea tapa tuottaa energiaa.

.
.