SpaceX onnistui kantoraketin palauttamisessa

Kahden epäonnistuneen yrityksen jälkeen avaruusyhtiöllä oli kovat paineet saada miehittämätön kantoraketti ehjänä takaisin.

SpaceX
Kantoraketti lähtee avruuteen, sininen taivas, räjähdyspilvi
Falcon 9 -kantoraketti laukaistiin Kaliforniasta.EPA / SPACEX

Falcon 9 -kantoraketti laukaistiin Vandenbergin tukikohdasta Kaliforniasta. Sen lastina oli kymmenen Iridium-verkkoyhtiön satelliittia. Vain hetki kantoraketin laukaisun jälkeen sen kantoraketin häntä eli ensimmäinen vaihe palasi maahan. Lastina olleet satelliitit jatkoivat matkaansa kiertoradalle.

Raketin ensimmäinen vaihe laskeutui suunnitelman mukaisesti sille rakennetulle alustalle Tyyneenmereen.

– Avaruuslento näyttää hyvltä. Kaikki satelliitit ovat asemissa, kirjoitti SpaceX:n toimitusjohtaja Elon Musk Twitterissä.

SpaceX on aiemminkin onnistunut kantorakettien palauttamisessa, mutta kaksi edellistä yritystä epäonnistuivat. Syyskuussa tuhoutui kahdensadan miljoonan dollarin arvosta Facebookin käyttöön tarkoitettuja satelliitteja, kun Falcon 9 räjähti kantoalustalla. Kesäkuussa 2015 Dragon-rahtialus räjähti kaksi minuuttia sen jälkeen, kun se oli laukaistu Falcon 9 -raketin päältä.

Epäonnistuneet laukaisut ovat tehneet ison loven yhtiön kassaan. – Kesäkuun 2015 jälkeen yhtiön liikevaihto laski ja se teki rajusti tappiota kahden kasvuvuoden jälkeen, kertoivat yhtiön entiset työntekijät Wall Street Journal -sanomalehden (siirryt toiseen palveluun) jutussa aiemmin tällä viikolla.

Elon Musk, joka johtaa myös Tesla Motors -autoyhtiötä, ei ole kommentoinut Wall Street Journalin väitteitä.

SpaceX:n tavoite on palautuvilla kantoraketeilla ja kierrätettävillä osilla laskea avaruuslentojen hintaa. Lisäksi yhtiö visioi lennättävänsä avaruusturisteja Marsiin.

Lähde: AFP