Ikääntyneiden rikosaalto Japanissa: Vankilat ovat muuttumassa vanhainkodeiksi

Taloushuolet ajavat japanilaisvanhuksia rikoksiin. Monet vanhukset valitsevat mielummin vankilan, jossa on katto pään päällä ja varmat ateriat.

Japani
Japanilainen vanki lukee lehteä sellissään Toyaman vankilassa.
Japanilainen vanki luki lehteä sellissään Toyaman vankilassa tammikuussa 2006.Everett Kennedy Brown / EPA

Japanissa yhä useampi vanki on vanhus. Maan vankilat ovat joutuneet muuttamaan käytäntöjään, kun monet vankilat ovat alkaneet muistuttaa enemmän vanhainkoteja.

Tilanne on niin vakava, että Japanin hallitus on luvannut hoitohenkilökuntaa noin puoleen Japanin 70 vankilasta huhtikuusta alkaen.

Vuonna 2015 noin viidesosa kaikista pidätetyistä oli iältään 65 tai vanhempia. Ikääntyneiden kasvua pidätetyistä oli 5,8 prosenttia vuodesta 2000, kertoi Japanin poliisi.

Valtaosa rikoksista on pieniä, kuten varkauksia ja myymälävarkauksia. Ikääntyneiden rikosaallon taustalla ovat vanhusten kasvaneet talousongelmat ja väestön yleinen ikääntyminen.

Vartijat vaihtavat vaippoja

– On ongelma, että vanginvartijoiden työstä on tullut yhä enemmän hoitotyötä, sanoi oikeusministeriön virkamies Shinsuke Nishioka.

Esimerkiksi Japanin suurimmassa vankilassa Fuchussa vanginvartijoiden pitää vaihtaa vankien vaippoja ja auttaa heitä peseytymään.

Elämä japanilaisvankilassa on kaikkea muuta kuin helppoa. Työskentelyn aikana ei saa puhua, peseytymistä säännöstellään ja elämä on yksipuolista. Monet vanhukset kuitenkin valitsevat mieluummin vankilaelämän.

– Vankilassa heillä on edes katto päidensä päällä ja varmat ateriat, selitti Fordhamin yliopiston tutkija Tina Maschi.

Rikosten uusiminen on yleistä. Hallituksen tilaston mukaan noin 70 prosenttia vanhusvangeista päätyy takaisin kaltereiden taakse viiden vuoden sisään.

– Syy, miksi monet vangit palaavat vankiloihin on se, että heidän on vaikea pärjätä taloudellisesti, selvensi vanhempi tutkija Akio Doteuchi NLI-tutkimusinstituutista.

Lähde: AFP