Pariisissa pohditaan Lähi-idän rauhaa – Israel arvostelee kokousta

Kokouksen odotetaan antavan tukensa niin sanotulle kahden valtion mallille.

Ulkomaat
Abbas ja Netanjahu kättelevät vakavina.
Harvinainen kädenpuristus: Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ja palestiinalaisten presidentti Mahmoud Abbas tapasivat lyhyesti Peresin hautajaisten yhteydessä viime syyskuussa. Israelin ja palestiinalaisten välinen rauhanprosessi on pahasti jumissa. Amos Ben Gershom / EPA

Pariisissa on alkamassa Lähi-idän rauhankonferenssi, johon osallistuu edustajia 70 maasta.

Ranskan johdolla pyritään käynnistämään uudelleen Palestiinan ja Israelin välisiä rauhanneuvotteluja, jotka ovat olleet jäissä vuodesta 2014. Kokouksen odotetaan antavan tukensa niin sanotulle kahden valtion mallille eli pohjustavan Palestiinan valtion perustamista.

Palestiinalaiset ovat toivottaneet kokouksen tervetulleeksi, mutta Israel on arvostellut tapaamista sen etujen vastaiseksi.

Yhdysvalloista kokoukseen osallistuu väistyvä ulkoministeri John Kerry. Presidentiksi nousevan Donald Trumpin hallintoa ei ole paikalla.

Pelkona on ollut, että Trumpin valtaantulo aiheuttaa uusia jännitteitä alueella. Trump on sanonut haluavansa muuttaa Yhdysvaltain suurlähetystön Tel Avivista Jerusalemiin.

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas varoitti suunnitelmista lauantaina sanoen, että se saattaisi lietsoa väkivaltaisuuksia.

Lähteet: Reuters, AFP