Herätys: Eläkeläisillä enemmän rahaa kuin koskaan, Tynkkynen saa tuomionsa, Trump ylisti brexitiä brittilehdelle

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
eläkeläinen laskee rahoja.
Ismo Pekkarinen / AOP

Eläkeläisillä menee hyvin

Suomen eläkeläisillä menee taloudellisesti keskimäärin paremmin kuin koskaan. Eläketurvakeskuksen laajasta tutkimuksesta selviää, että keskimääräinen kokonaiseläke nousi 20 vuoden aikana yli kolmanneksen. Käytettävissä olevat tulot ja kulutus ovat nousseet lähes puolella.

Millaista kulttuuria suomalaiset haluavat tukea?

Teatterin esiintymislava.
AOP

Yle kysyi suomalaisilta, mille taidemuodoille he toivoisivat valtion tukea. Kyselyssä oli mahdollisuus nimetä enintään kolme tärkeintä kulttuurin muotoa. Kulttuurin julkinen tuki on jälleen ajankohtainen asia, sillä valtio haluaa uudistaa teatterien, orkestereiden ja museoiden rahoitusjärjestelmän.

Trump ylisti brexitiä ja moitti Merkeliä

Donald Trump
Donald Trump piti tiedotustilaisuuden New Yorkissa keskiviikkona.Spencer Platt / AFP

Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump on ylistänyt brexitiä brittilehdelle. Hän uskoo EU:sta eroamisen olevan hyvä asia Britannialle. Hän sanoi haastattelussa uskovansa muidenkin EU-maiden eroavan unionista brittien jälkeen. Yksinoikeudella The Sunday Times ja Bild-lehdelle antamassaan haastattelussa Trump moitti Saksan liittokanslerin Angela Merkelin toimia pakolaiskriisissä. Trumpin mukaan Merkelin päätös päästää pakolaiset Saksaan oli iso virhe.

Kansanedustajat menevät kouluun

Eduskunnan puhemies Maria Lohela (ps.) ja joukko muita kansanedustajia menee tänään kouluun. He vierailevat aamupäivällä Länsimäen koulussa Vantaalla. Koululaiset pääsevät kyselemään mieltä askarruttavia asioita kansanedustajilta, ja kansanedustajat myös kertovat työstään koululaisille. Puhemiehen vierailu avaa eduskunnan Suomi 100 -juhlavuoden kansanedustajat kouluissa -tapahtuman.

Tynkkynen tuomiolla

 Perussuomalaiset Nuoret ry:n entinen puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen Oulun käräjäoikeudessa keskiviikkona 11. tammikuuta.
Perussuomalaiset Nuoret ry:n entinen puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen Oulun käräjäoikeudessa keskiviikkona 11. tammikuuta.Eeva Riihelä / Lehtikuva

Oulun käräjäoikeus antaa tänään tuomionsa Oulun kaupunginvaltuuston varavaltuutettu Sebastian Tynkkysen (ps.) oikeusjutussa. Syyttäjä vaatii entiselle perussuomalaisten nuorisojärjestön puheenjohtajalle sakkorangaistusta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta. Viime keskiviikkona pidetty oikeudenkäynti oli syytetyn pyynnöstä poikkeuksellisesti julkinen. Käräjäoikeuden mukaan kyse on muun muassa laajaa julkisuutta ja keskustelua herättäneestä yhteiskunnallisesta asiasta.

Kuilu surperrikkaiden ja superköyhien välillä kasvanut

Hyväntekeväisyysjärjestö Oxfam on laskenut kahdeksan bisnesmiehen omistavan saman verran kuin puolet maailman väestöstä. Järjestön mukaan 3,6 miljardin köyhimmän ihmisen varallisuus vastaa kahdeksan rikkaan liikemiehen omaisuutta. Oxfamin mukaan kuilu todella rikkaiden ja todella köyhien välillä näyttää kasvaneen. Järjestö julkaisi laskelmansa Maailman talousfoorumin avajaispäivänä.