Kymmenien siirtolaisten uskotaan hukkuneen Välimerellä

Turma-alueelta on pelastettu vain neljä ihmistä. Yli sataa siirtolaista kuljettanut laiva upposi Libyan rannikon edustalla.

Välimeri
Libyan Punaisen Ristin edustajat peittävät Välimereen hukkuneen siirtolaisen ruumiin Libyan rannikolla.
Libyan Punaisen Ristin edustajat peittivät Välimereen hukkuneen siirtolaisen ruumiin Libyan rannikolla lokakuussa 2016.EPA

Italian rannikkovartiosto etsii Välimerellä kymmeniä siirtolaisia. Heitä kuljettanut laiva upposi lauantaina noin 50 kilometrin päässä Libyan rannikosta, mutta toiveet eloonjääneiden löytymiseksi hiipuvat.

– Välimeren ylitys on tällä hetkellä todella vaikeaa. Epätoivoiset ihmiset kuitenkin uhkaavat sääolosuhteita, sanoo Lääkärit ilman rajoja -järjestön Ed Taylor Britannian yleisradioyhtiön, BBC:n haastattelussa.

Italian viranomaiset pelastivat neljä elossa olevaa siirtolaista ja merestä on löydetty myös kahdeksan ihmisen ruumiit. Kymmeniä ihmisiä on yhä kateissa.

– Pelastusoperaatioissa on aiemmin nähty, että kumiveneeseen voi olla ahtautunut jopa 123 ihmistä. Tilanne on todella kamala, Ed Taylor kuvailee.

Avustusjärjestöt kertovat, että siirtolaisia on pakotettu Välimerelle huonosta säästä huolimatta.

– Viimeksi saapuneet siirtolaiset kertoivat, että he eivät halua lähteä Libyasta Välimerelle kovan merenkäynnin takia. Ihmissalakuljettajat kuitenkin pakottivat siirtolaiset kumiveneisiin, vaikka ne eivät olleet merikelpoisia, kertoo Flavio Di Giacomo Kansainvälisestä siirtolaisuusjärjestöstä.

YK:n pakolaisjärjestön, UNHCR:n mukaan Eurooppaan on tullut alkuvuonna Välimeren halki yli tuhat siirtolaista. Ainakin toistakymmentä ihmistä on kuollut.

Pakolaisjärjestö sanoo, että vuonna 2016 noin viisituhatta ihmistä hukkui, kun he yrittävät päästä Välimeren yli Eurooppaan.

Lähteet: BBC, Reuters