1. yle.fi
  2. Uutiset

Poskiontelotulehdukseen syödään läjäpäin antibiootteja, mutta mistä tietää, milloin niille on oikeasti tarvetta?

Nenän ja nielun tutkiminen bakteerin aiheuttaman poskiontelotulehduksen erottamiseksi virusperäisestä flunssasta on tärkeää, jotta turhilta antibioottikuureilta voitaisiin välttyä. Taudinaiheuttaja saattaa paljastua tutkimalla nenän ja nielun eritteitä.

terveys
Nainen yskii nenäliinaan.
Oireiden perusteella on vaikea erottaa viruksen ja bakteerin aiheuttamaa poskiontelotulehdusta.Arja Lento / Yle

Nenän äkillinen sivuontelotulehdus eli poskiontelotulehdus on tavallinen tauti, jonka hoitoon käytetään paljon antibiootteja, vaikka sen aiheuttaja on useimmiten virus. Antibioottien huolettomasta käytöstä on paljon haittaa. Antibioottihoito tulisikin kohdentaa mahdollisimman tarkasti juuri bakteerin aiheuttaman nenän sivuontelotulehduksen hoitoon.

Lääketieteen lisensiaatti Timo Aution tuoreen väitöstutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan bakteerin aiheuttaman tautimuodon kehittymisestä ja diagnostiikasta ei ole julkaistu tutkimuksia, joissa potilaita olisi seurattu taudin alusta lähtien ja bakteerin olemassaolo olisi varmistettu nenän sivuontelosta otetulla bakteerinäytteellä. Väitöskirjatyön tarkoituksena oli selvittää nenän äkillisen sivuontelotulehduksen kulkua. Bakteerin aiheuttama tauti todettiin poskiontelopistolla ja bakteeriviljelyllä.

Tutkimuksessa havaittiin, että viruksen ja bakteerin sekainfektio aiheutti laajemmat sivuonteloiden tulehduslöydökset ja voimakkaamman oirekuvan kuin pelkän viruksen aiheuttama tauti. Nenän sivuonteloihin kehittyi tulehduslöydöksiä nopeasti ja ne pysyivät varsin muuttumattomina sekä bakteerin että viruksen aiheuttamassa taudissa. Tulehdusreaktiota mitattiin verinäytteestä ja nenäontelosta. Tulehdusreaktio oli voimakkaimmillaan heti taudin alussa.

Oireet eivät kerro kaikkea

Oireet, kuten nenän tukkoisuus, nenän limaisuus, paine tai kipu poskipäissä, alentunut hajuaisti tai niiden paheneminen seurannan aikana, eivät osoittautuneet hyviksi merkeiksi bakteerin aiheuttaman taudin toteamiseksi. Sen sijaan lääkärin toteama erite nenässä, nielussa tai nenän keskikäytävässä ennakoi hyvin bakteerin aiheuttaman sivuontelotulehduksen toteamista.

Väitöstutkimuksen perusteella viruksen ja bakteerin aiheuttaman nenän äkillisen sivuontelotulehduksen erottaminen toisistaan ei oireiden perusteella onnistu. Runsaat tulehduslöydökset sivuonteloissa ovat tavallisia sekä viruksen että bakteerin aiheuttamassa taudissa eikä siksi esimerkiksi ultraäänellä todettu tulehduslöydös välttämättä ole luotettava merkki bakteerin aiheuttamasta taudista.

Lääkärin tekemä potilaan nenän ja nielun tutkiminen on tärkeää bakteerin aiheuttaman nenän sivuontelotulehduksen toteamiseksi ja erottamiseksi tavallisesta viruksen aiheuttamasta ylähengitystieinfektiosta eli flunssasta.

Lääketieteen lisensiaatti Timo Autio väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 20.1. Korva-, nenä- ja kurkkutautien alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Bakteerin aiheuttaman nenän äkillisen sivuontelotulehduksen kehittyminen ja diagnoosi nuorilla aikuisilla.

Lue seuraavaksi