Hyppää sisältöön

Sebastian Tynkkyselle 300 euroa sakkoja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta

Oulun käräjäoikeuden mukaan Tynkkynen oli kirjoittanut kolmessa julkisessa Facebook-kirjoituksessaan muun muassa, että islam pitää kitkeä Suomesta pois. Oikeus piti kirjoituksia panettelevina, solvaavina ja osin uhkaavina.

Perussuomalaiset Nuoret ry:n entinen puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen Oulun käräjäoikeudessa 11. tammikuuta 2017. Kuva: Eeva Riihelä / Lehtikuva

Oulun käräjäoikeus on tuominnut maanantaina oululaiselle, Perussuomalaisten nuorten entiselle puheenjohtaja Sebastian Tynkkyselle kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta 50 kuuden euron suuruista päiväsakkoa eli yhteensä 300 euroa.

Lisäksi oikeus määräsi kirjoitukset poistettavaksi yleisön saatavilta ja hävitettäviksi.

Oulun käräjäoikeuden mukaan Tynkkynen oli kirjoittanut kolmessa julkisessa eri Facebook-kirjoituksessaan muun muassa, että islam pitää kitkeä Suomesta pois, ja vaatinut tässä yhteydessä, että islaminuskoisten ihmisten poistaminen maasta tulee tehdä massiivisten siirtojen avulla. Käräjäoikeus piti kirjoituksia panettelevina, solvaavina ja osin uhkaavina.

Oikeuden ratkaisussa katsottiin, että Tynkkynen olisi pystynyt esittämään mielipiteensä ilman tällaista muslimeita panettelevaa ja solvaavaa yleistystä.

Oikeus katsoi tuomiossa lisäksi, että Tynkkynen oli yhdessä julkisessa Facebook-kirjoituksessaan häpäissyt nimittelemällä muslimien pyhinä pitämiä kohteita tavalla, joka oli omiaan herättämään ja vahvistamaan uskonnollista suvaitsemattomuutta ja ennakkoluuloja. Tynkkysen kirjoituksen katsottiin siis täyttävän näiltäkin osin rikoksen tunnusmerkistön eikä nauttivan sanavapauden suojaa.

Oulun käräjäoikeus käsitteli rikosjuttua viime viikon keskiviikkona 11. tammikuuta.

Kirjoitukset tehtiin viime kesänä

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen määräsi Oulun syyttäjänvirastosta kihlakunnansyyttäjä Juha Karikosken ajamaan syytettä.

Oikeudessa kyse oli Sebastian Tynkkysen Facebook-kirjoituksista heinäkuussa 2016. Hän julkaisi kirjoitukset oman ilmoituksensa mukaan poliittisen vaikuttamisen tarkoituksessa. Hän vaatii muun muassa islaminuskon kitkemistä pois Suomesta sekä islamia tunnustavien ihmisten poistamista maasta heidän uskontonsa perusteella.

Lisäksi Tynkkynen väitti julkaisemassaan kirjoituksessa islaminuskoa noudattavien muslimien Suomessa oleskelun merkitsevän terrorismin uhkaa ja yhteiskuntarauhan menettämisen vaaraa.

Sebastian Tynkkynen tunnusti poliisin esitutkinnassa laatineensa viestit. Hän kiisti esitutkinnassa ja Oulun käräjäoikeudessa syyllistyneensä rikokseen. Hänen mukaansa kyse on ollut poliittisesta vaikuttamisesta, eikä hänen tarkoituksensa ollut kiihottaa ketään islaminuskoisia ihmisiä vastaan, vaan kritisoida islaminuskoa ja sen arvoja.

Oulun käräjäoikeus teki pääkäsittelystä harvainaisen päätöksen ja myönsi kuvaus- ja tallennusluvan koko oikeudenkäynnille. Käräjäoikeuden mukaan kyse on muun muassa laajaa julkisuutta ja keskustelua herättäneestä yhteiskunnallisesta asiasta. Lupaa pyysi Sebastian Tynkkynen.