Kainuulaiset opiskelijat lahjoittavat sata lahjaa Suomen kunniaksi – "Nyt pannaan kaikki taidot esille"

Kainuun ammattiopiston opiskelijat antavat Suomen juhlavuoden kunniaksi sata lahjaa alueen ihmisille. Arjen piristämisessä käytetään ja kartutetaan omaa ammattitaitoa.

Kainuu
Kainuun ammattiopiston opiskelija maalaa taulua.
Kainuun ammattiopistossa sisustusalaa opiskelevan Milja Mesiniemen maalaama taulu päätyy värittämään Lehtikankaan koulun seinää. Niko Mannonen / Yle

Lehtikankaan koulun käytävällä pöydän ääreen on kumartunut maalareita, joiden pensselit maalaavat sinistä ja valkoista. Värit eivät ole sattumaa, sillä valmistumassa on lahja satavuotiaalle Suomelle.

– Onhan se maalaaminen aina mukavaa, toteaa yksi taiteilijoista, Kainuun ammattiopistossa sisustusalaa opiskeleva Milja Mesiniemi.

Valmiit taulut jäävät lopulta koristamaan koulun käytävää. Ne ovat yksi sadasta lahjasta, joilla Kainuun ammattiopisto haluaa tuottaa hyvää mieltä alueen ihmisille ja juhlistaa samalla Suomen syntymäpäivää.

Kainuun ammattiopiston opiskelija maalaa taulua.
Opiskelijat taiteilevat Suomi 100 -kampanjan kuvista maalauksia Lehtikankaan koulun seinälle. Niko Mannonen / Yle

Oman kädenjäljen näkeminen on Mesiniemestä motivoivaa. Idea sinivalkoisten sisustustaulujen maalaamisesta syntyikin opiskelijoiden oman ideoinnin tuloksena. Mallit kuviin otetaan Suomi 100 -juhlavuoden materiaaleista.

– Musta tää idea on tosi hyvä, on kiva antaa lahjoja. Kyllä siitä ihan ylpeä saa olla.

Myös Lehtikankaan koululaisilla on mahdollisuus pysähtyä välitunneilla toviksi maalaamaan ja juttelemaan. Samalla KAO:laiset kertovat omasta alastaan. Maalaukset ja karkkikipot huomasikin kahdeksasluokkalainen Roosa Shnoro. Hänen mielestään koulun seinät kaipaavatkin lisää väriä.

– Iloisuutta ja vähän hauskanpitoa. Mekin ollaan maalattu kuviksen luokan päähän erilaisia hahmoja, kertoo Shnoro.

"Lahjoja on isoja ja pieniä"

Valtakunnallisen juhlavuoden "Yhdessä"-teemasta virisi myös Kainuun ammattiopistolaisten idea, sillä mukaan haluttiin kaikki opiskelijat ja opettajat. Samalla halutaan tuoda yhteen eri aloja opiskelevia nuoria ja erilaisia kansanryhmiä.

– Jonkun nuoren isovanhemmat saattavat olla vasta viisikymppisiä, eivätkä he ole esimerkiksi vanhusten kanssa paljoa tekemisissä, toteaa KAO:n koulutusjohtaja Maarit Tartia-Kallio.

Musta tää idea on tosi hyvä, on kiva antaa lahjoja. Kyllä siitä ihan ylpeä saa olla.

Milja Mesiniemi

Lahja voikin olla esimerkiksi autonrenkaiden vaihtaminen veteraanille tai satutuokio päiväkodissa. Ensimmäinen lahja on jo annettu: vuoden ensimmäinen vauva perheineen sai Kainuun keskussairaalassa rotinat: onnittelukortin ja pikkuleipiä. Myöhemmin perhe saa myös opiskelijoiden tekemän viikkosiivouksen, liinavaatehuollon tai ruokalahjan.

Kainuun ammattiopistossa opiskellaan muun muassa tekniikan, matkailun ja liiketalouden aloja. Oppilaitoksesta valmistuu lähes 40 eri ammatin taitajia.

– Käytämme niitä taitoja hyväksi ja annamme kainuulaisille 100 lahjaa, eli yksi lahja jokaista itsenäistä vuotta kohti. Lahjoja on isoja ja pieniä, lupaa Tartia-Kallio.

Suomi 100 - juhlavuoden tauluja ikkunalaudalla.
Myös Lehtikankaan koululaiset saavat osallistua Suomi 100 -taulujen taiteiluun. Niko Mannonen / Yle

Vuoden mittaisen tempauksen taustalla on myös oman ammattiylpeyden nostaminen.

– Meillä on näin paljon osaamista. Pystymme antamaan kainuulaisille melkein mitä vain täällä tarvitaan. Nyt pannaan kaikki taidot esille.

Juhlavuoden yksi kohokohta koittaa itsenäisyyspäivänä, kun KAO järjestää kaikille kainuulaisille neljäsluokkalaisille omat itsenäisyyspäivän juhlat. Opiskelijat ovat mukana niin tarjoilujen valmistamisessa, tarjoilussa kuin juhlan suoratoistossa nettiin.

Korjaus 17.1.2017 klo 12.18: Hauholan koulu korjattu Lehtikankaan kouluksi.