Huippu-urheilun ja opiskelun yhdistäminen on kestävyyslaji

Kuortaneen urheiluopistolla opiskelijat taistelevat opiskelun ja urheilun yhdistämisen kanssa. Taru Vainionpää ja Elias Salmela ovat valmiita uhrauksiin.

Kuortane
Taru Vainionpää ja Elias Salmela
Taru Vainionpää ja Elias Salmela yhdistävät aktiivisen urheilun ja opiskelunAntti Kettumäki / Yle

Opiskelun ja huippu-urheilun yhdistäminen vaatii itsekuria ja päättäväisyyttä. Pitkien koulupäivien ja rankkojen urheiluharjoituksien jälkeen täytyy opiskelijan ottaa koulukirjat esille kotitehtäviä varten.

Kuortanelainen Taru Vainionpää opiskelee lukiossa ensimmäistä vuotta ja keskittyy samalla painimiseen. Aina opiskelun ja painimisen yhdistäminen ei ole kovin helppoa, varsinkaan, kun hän käy jo 16-vuotiaana ulkomailla painileireillä. Ensi kuussa Vainionpää matkaa esimerkiksi Ruotsin Klippaniin isoihin kisoihin ja leireilemään.

– Keväällä on joka kuukausi pari kisaa ja leiriä ulkomailla, Vainionpää kertoo.

Kuortaneen urheilulukio vetää nuoria ympäri Suomea. Rovaniemeläinen Elias Salmela aloitti syksyllä opinnot ja keskittyy samalla painimiseen. 16-vuotias joutui lähtemään Rovaniemeltä löytääkseen tarpeeksi kovia vastustajia molskille. Kuortaneelle muuttamista pohdittiin perheessä pitkään.

– Tiedettiin kuitenkin, että tämä on tuttu paikka ja täällä on hyvät järjestelyt. Onhan se kyllä nyt hienoa asua täällä, Salmela kertoo.

Treenien ja kilpailujen takia Salmela ei ehdi käymään esimerkiksi kotonaan niin usein kuin haluaisi.

– Koulun alussa kävin kahden-kolmen viikon välein viikonloppuisin kotona. Ei sitä jaksa joka viikonloppu lähteä 600 kilometrin päähän pohjoiseen. Nyt kun on ollut pidempiä lomia, kuten joululoma, niin sai sitten olla Rovaniemellä pidempään, Salmela kertoo.

Tavoitteena olympialaiset

Kuortaneen lukiossa opiskelee lukuvuonna 2016-17 kaiken kaikkiaan 199 oppilasta. Kuortaneen lukion lajeja ovat muun muassa lentopallo, yleisurheilu, jääkiekko, paini ja pesäpallo. Urheiluvalmennus tapahtuu yhteistyössä urheiluopiston valmennuskeskuksen ja lajiliittojen kanssa.

Vainionpää painii viimeistä vuotta kadeteissa eli alle 18-vuotiaiden ryhmässä. Lajin pariin hän päätyi jo 6-vuotiaana siskonsa harrastuksen myötä. Tavoitteena nuorella naisella on tulevaisuudessa olympialaiset, joita varten Vainionpää harjoittelee ahkerasti.

– Tälle vuodelle tavoitteena on kadettien EM- ja MM-kilpailut, Vainionpää kertoi.

Yhdeksi esikuvakseen Vainionpää nimeää Petra Ollin, joka on opiskellut myös Kuortaneella. Menestynyt urheilija treenaa aktiivisesti opiston tiloissa ja on usein samaan aikaan Vainionpään kanssa salilla. Vaikka ammatikseen urheileva Olli on kiireinen omien harjoituksiensa kanssa, riittää hänellä aina aikaa harjoituksien jälkeen ohjeistaa tulevia lupauksia.

– Petra aina neuvoo hyvin liikkeitä ja siltä on saanut paljon motivaatiota lajin suhteen, Vainionpää kertoo.

Monella nuorella on tavoitteena ura urheilijana. Salmela harjoittelee kreikkalais-roomalaista painia viisi kertaa viikossa. Lisäksi tiistai-, torstai- ja perjantaiaamuna hän käy esimerkiksi kuntosalilla. Vaikka päivät venyvät pitkiksi, ei Salmela ole katunut päätöstään lähteä kauaksi opiskelemaan saavuttaakseen tavoitteensa.

– Täällä on hyviä treenivastuksia ja tykkään olla täällä. Kyllä se on ollut oikea päätös, Salmela kertoo.