Sarjahukuttaja tuomiolla: vankeutta 14 vuotta ja kuusi kuukautta

Tuomio tuli kahdesta taposta ja kolmesta tapon yrityksestä. Rikokset tapahtuivat humalaisen porukan veneilyreissuilla.

henkirikokset
Epäilty oikeussalissa karvahattu päässä.
Marja-Liisa Kämppi / Yle

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut kontiolahtelaisen Pekka Seppäsen vankeuteen 14 vuodeksi ja kuudeksi kuukaudeksi.

Syyttäjä vaati noin 50-vuotiaalle Seppäselle 15 vuotta vankeutta kolmesta hukuttamalla tehdystä taposta, viidestä tapon yrityksestä, alkoholirikoksesta, parituksesta ja pahoinpitelystä.

Tuomio tuli kahdesta taposta, kolmesta tapon yrityksestä, alkoholirikoksesta, parituksesta, törkeästä kuolemantuottamuksesta ja pahoinpitelystä.

Teot ajoittuvat vuosille 2007–2014. Hukuttamiset ja niiden yritykset Seppänen teki Viinijärvellä, jonka rannalla hänellä on kesämökki.

Tapon yritykset sattuivat kesällä 2007, kun tuomittu kaatoi soutuveneen Pohjois-Karjalan Myhkyränselällä ja seurue joutui veden varaan.

Syyttäjän mukaan tuomittu painosti useassa tapauksessa seurueensa vesille ja kaatoi veneen. Oikeus katsoi, että Seppänen oli saattanut seurueensa tahallaan vedenvaraan ja jättänyt tahallaan auttamatta uimataidottomia uhreja.

Kontiolahtelaismies tuomittiin kesällä 2010 tehdystä taposta, kun yksi hänen seurueeseensa kuulunut mies löytyi menehtyneenä rantavedestä.

Kesällä 2011 Seppänen hyppäsi soutuveneestä veteen ja kaatoi sen. Kolme ihmistä joutui veden varaan, joista yksi hukkui ja kaksi selvisi vain, koska paikalle tuli ulkopuolisia auttajia.

Syyttäjä vaati Seppäselle tuomiota taposta myös tapauksessa, jossa Seppänen vei seurueen vesille, heitti airot pois ja hyppäsi itse veteen ja ui rantaan. Yksi seurueen jäsenistä hyppäsi Seppäsen perään ja ui lähes rantaan asti. Uhri kuitenkin hukkui rannan läheisyydessä.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi Seppäsen tapauksesta heittellepanosta ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Syyttäjät tyytyväisiä

Molemmat tapauksen syyttäjät ovat tyytyväisiä tuomioon. Itä-Suomen syyttäjäviraston kihlakunnansyyttäjä Seppo Tiittanen kommentoi tuoreeltaan tuomiota, että syyttäjät tuskin valittavat tuomiosta hovioikeuteen.

Seppänen tuomittiin maksamaan erilaisia korvauksia eri tahoille yli 59 000 euroa. Lisäksi hän joutuu maksamaan saamaansa rikoshyötyä valtiolle 5 000 euroa.

Oikeudenkäynnissä useat todistajat kertoivat pelkäävänsä Seppästä ja siksi todistivat sermin takana, jotta tuomittu ei voinut nähdä heitä.

Syyttäjä vaati tuomitulle mielentilatutkimusta, mutta puolustus kiisti sen tarpeellisuuden.

Käräjillä erikoista rikossarjaa käsiteltiin 11 päivää.

Tuomio ei ole lainvoimainen. Siitä voi valittaa Itä-Suomen hovioikeuteen.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus