Irak torjuu pakolaisten pakkopalautukset – Suomi erityishuomion kohteena

Irak ei suostu Suomen toivomaan sopimukseen, jonka myötä irakilaisia pakolaisia voitaisiin palauttaa vasten heidän tahtoaan.

Irakilainen perhe kuvatuna Serbialaisessa vastaanottokeskuksessa Pirotissa viime syyskuussa. Kuva: Djordje Savic / EPA

Irakin siirtolaisuusministeri tyrmää maasta lähteneiden pakolaisten palauttamisen pakolla. Siirtolaisuusministeri Jassim Mohammed Al-Jaff kertoo asiasta ministeriön verkkosivulla julkaistussa tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Suomi on neuvotellut Irakin kanssa pakolaissopimuksesta, joka mahdollistaisi myös kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden pakolaisten palauttamisen heidän tahtonsa vastaisesti.

Ministerin mukaan tämä olisi ihmisoikeuksien ja kansainvälisen lain rikkomista.

Ministerin tiedotteessa Suomi mainitaan erityisesti vastaanottajamaana, joka haluaa pakkopalauttaa pakolaisia.

Al-Jaffin mukaan Irak ei suostu minkäänlaiseen sopimukseen tahdonvastaisista palautuksista, mutta sen sijaan haluaa tehdä yhteistyötä, jotta pakolaisten vapaaehtoinen paluu sujuisi hyvin.

Suomesta on lennätetty takaisin Irakiin yli tuhat vapaaehtoisesti palaavaa irakilaispakolaista. Helsingin Sanomien mukaan Irakiin on palautettu pakolla jonkin verran irakilaisia, jotka täyttävät pakkopalauttamisen ehdot. Kyseessä olevat henkilöt ovat saaneet Suomessa rikostuomion ja heillä on voimassa oleva matkustusasiakirja.

Irakilaiset ovat suurin parin viime vuoden aikana Suomeen tullut pakolaisryhmä. Heitä on saapunut yli 20 000. Huomattava osa heistä on saamassa kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Uutista täsmennetty 16.1. klo 14.32 Kyse on kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden pakolaisten pakkopalauttamisesta.