1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntapolitiikka

Valtuutetun kielenkäyttö johti harvinaiseen kuulemiseen – "Tälle tasolle piti mennä, että keskustelu aukeaa"

Valtuutettu nimitteli kunnan hallintojohtajaa "räkänokaksi" hallituksen kokouksessa Ilmajoella ja on nyt kunnanhallituksen kuultavana. Asiasta tehtiin myös rikosilmoitus, joka ei johtanut syytteeseen.

kuntapolitiikka
Ilmajokelainen valtuutettu Juha Mäenpää
Ilmajokelainen valtuutettu Juha Mäenpää joutui kunnanhallituksen kuultavaksi kielenkäytöstään. Elina Niemistö / Yle

Ilmajoen kunnanjohdon ja valtuutettu Juha Mäenpään (ps.) näkemykset monesta kunnan asiasta tuntuvat poikkeavan toisistaan. Silti kiistatonta on, että Mäenpää totesi marraskuun puolivälissä kunnanhallituksen kokouksessa Ilmajoen hallintojohtajalle, että "pidä turpasi kiinni, senkin räkänokka". Hallintojohtaja teki asiasta tutkintapyynnön poliisille, mutta syyttäjä lopetti esitutkinnan alkuunsa. Sen mukaan teko oli vähäinen, eikä yksityinen tai yleinen etu vaatinut tutkinnan jatkamista. Asian käsittely kuitenkin jatkuu tänään kunnanhallituksen kuulemisella.

Mäenpää itse ei selittele, eikä pyytele anteeksi. Päinvastoin hän kokee turhautumista siitä, että häntä ja hänen esityksiään on toistuvasti sivuutettu.

– Valitettavasti tälle tasolle nyt piti mennä, ennen kuin keskustelu aukeaa. Olen halunnut tulla kuulluksi esimerkiksi asiasta, jossa minua syytettiin kiusaamisesta. Kunnan esityslistalla on julkisesti syytetty häirinnästä ja olen halunnut tulla kuulluksi, muttei minua ole haluttu kuulla. Olen tehnyt kolme kertaa kirjallisen kysymyksen, johon ei ole kertaakaan vastattu. Nythän on ihan loistavaa, että ollaan päästy tälle tasolle, että kuullaan, tilittää Mäenpää.

Nythän on ihan loistavaa, että ollaan päästy tälle tasolle, että kuullaan.

Juha Mäenpää, kunnanvaltuutettu

– En ole mielestäni häirikkö, ehkä enemmänkin olen poliittinen uhka joillekin eri puolueiden edustajille. Siksi pyritään mustamaalaamaan häiriköksi. Jos teen jonkun hyvän esityksen, sitä ei kannateta, selittää Mäenpää.

Esimerkkinä hän kertoo, miten hän esitti defibrillaattorin ostamista Ilmajoen uimahalliin. Hän itse arvioi, että tässä on aihe, jota kerta kaikkiaan ei kukaan voi vastustaa. Toisin kävi. Valtapuolueen edustajat tyrmäsivät esityksen. Mäenpään mukaan tämä on toistuvaa.

Ei vaikuta päätöksentekoon

Ilmajoen kunnalliselämä näyttää sivusta seurattuna hyvinkin riitaisalle. Viime syksyn aikana myös valtuuston kokouksesta tehtiin rikosilmoitus, jossa valtuutetun epäiltiin lyöneen päällä toista valtuutettua. Lisäksi kunnassa on jouduttu viime syksynä käyttämään aikaa myös kunnanjohtaja Seppo Pirttikosken rikosten pohtimiseen, kun kunnanjohtaja jäi toistamiseen kiinni rattijuopumuksesta ja sai lähestymiskiellon entiseen puolisoonsa.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Tuomikoski (kok.) ei ota kantaa yksittäisiin tapauksiin, mutta hän vakuuttaa, että päätöksentekoon riitely ei vaikuta.

– Kyllä päätöksiä syntyy, ei se siihen vaikuta. Keskustelu on suurelta osin ihan laadukasta. Mutta ilmapiiriin se vaikuttaa. Keskustelu ei ole avointa, eikä oikeanlaista, sanoo Tuomikoski.

Kun aikuisista ihmisistä on kyse, niin keskustelemalla tämä pitää ratkaista, se on ainoa keino.

Timo Tuomikoski, kunnanhallituksen puheenjohtaja

Tuomikosken mielestä avainasia on se, että luottamushenkilöt käyttäytyvät asiallisesti. Hänen näkemyksensä mukaan "kaikki muut kunnanhallituksen jäsenet ovat olleet asiallisia".

– Kyllä käyttäytymissääntöjen pitäisi koskea kaikkia. Kun aikuisista ihmisistä on kyse, niin keskustelemalla tämä pitää ratkaista, se on ainoa keino, sanoo Tuomikoski.

"Olen mikä olen"

Kuntalain pykälä 69 sanoo: "Luottamushenkilön tulee edistää kunnan ja sen asukkaiden etua sekä toimia luottamustehtävässään arvokkaasti tehtävän edellyttämällä tavalla". Juha Mäenpää itse uskoo vilpittömästi toimivansa niin.

– Olen vahva ja jääräpäinen, olen pysynyt periaatteissani ja tuonut niitä julki, enkä anna helpolla periksi, Mäenpää selittää. – Olen mielestäni pyrkinyt edistämään kunnan ja sen asukkaiden parasta.

Ratkaisuksi pattitilanteeseen hän toivoo sitä, että häneen liittyvä parin vuoden takainen kiusaamisväite selvitetään. Hänen mielestään muut osapuolet eivät ole toimineet "arvokkaalla tavalla", kun asiaa ei ole käsitelty. Se turhauttaa Mäenpäätä ja saa hänet pohtimaan vakavasti, asettuako ollenkaan ehdolle kevään kuntavaaleissa.

Mäenpää tunnetaan suorasukaisesta tyylistä ja toiminnasta oman kunnan lisäksi laajemmallakin, muun muassa maakunnallisissa tehtävissä ja maine on kiirinyt myös sosiaalisen median kautta. Hän on myös perussuomalaisten varakansanedustaja Vaasan vaalipiiristä. Kannatus kertoo hänelle itselleen sen, että toiset hänen tyylistään myös pitävät.

– Olen mikä olen, enkä aio ruveta piilottelemaan mitään. Ei se ole oikein, että lähdetään olemaan jotain muuta, mitä ei ole. Tulen monenlaisten ihmisten kanssa toimeen. Pystyn kyllä keskustelemaan sellaistenkin ihmisten kanssa, joiden kanssa olen eri mieltä ja siihen pitää kaikkien pyrkiäkin, vakuuttaa Mäenpää.

Lue seuraavaksi