1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Egypti

Oikeusistuin: Egypti ei saa luovuttaa kiisteltyjä saaria Saudi-Arabialle

Riita saarista on kasvattanut Egyptin ja Saudi-Arabian välisiä jännitteitä.

Kuva: Google Maps / Yle Uutisgrafiikka

Egyptin hallitus ei saa luovuttaa kahta Punaisen meren saarta Saudi-Arabialle, Egyptin korkein hallinto-oikeus päätti maanantaina. Oikeus piti voimassa alemman oikeusasteen päätökseen.

Egyptin hallitus päätti viime huhtikuussa siirtää kahden saaren hallinnan Saudi-Arabialle. Saaret sijaitsevat Punaisessa meressä Egyptin ja Saudi-Arabian välissä.

Saarikiista on kasvattanut Egyptin ja Saudi-Arabian välisiä jännitteitä. Saudi-Arabia on tukenut Egyptiä kymmenillä miljardeilla dollareilla viime vuosina, mutta keskeytti öljytoimitukset viime syyskuussa erimielisyyksien takia.

Egyptin hallituksen mukaan saaret ovat aina kuuluneet Saudi-Arabialle, mutta olleet Egyptin vuokraamia 1950-luvulta lähtien. Oikeuden päätöksen mukaan Egyptin hallitus ei onnistunut esittämään todisteita siitä, että saaret kuuluvat Saudi-Arabialle. Oikeus katsoi, että saaret ovat kuuluneet Egyptille vuonna 1906 solmitusta sopimuksesta lähtien eli ennen kuin Saudi-Arabian kuningaskunta perustettiin.

Päätöstä vastustettiin mielenosoituksissa, jotka päätyivät mielenosoittajien ja poliisin yhteenottoon. Mielenosoitukset ovat olleet harvinaisia Egyptin nykyisen kovaotteisen hallinnon noustua valtaan vuonna 2013.

Lähteet: Reuters, AFP