1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talviurheilu

Hokkarit vai kaunokit lapselle? Yhä useampi tyttö valitsee hokkarit

Koulun luistelutunnilla tärkeintä on välineiden oikea koko. Opetussuunnitelma ei ota kantaa siihen, minkälaiset luistimet lapsella on, vaan painottaa motoristen taitojen ja esimerkiksi liukumisen oppimista.

Kuva: Riina Kasurinen/Yle

Hokkareita näkyy yhä useamman tytön jalassa niin vapaa-ajalla kuin koulun liikuntatunneilla. Vielä muutama vuosikymmen sitten kaunoluistimia vaatimalla vaadittiin tyttöjen käyttöön koulun liikuntatunneille.

– Tuntuu, että hokkarit alkavat olla lisääntyvä trendi. Olisikohan meidän koulussa jo kolmasosalla tytöistä hokkarit, kertoo tyttöjen liikunnanopettaja Tuija Saukkonen Mikkelin Lyseon koulusta.

Saukkonen opettaa 7.–9.-luokkalaisia tyttöjä ja viihtyy itsekin hokkarit jalassa opettaessaan. Hän sanoo, että hyvän luistelutaidon voi saavuttaa riippumatta siitä, onko terissä piikit vai ei.

Tuntuu, että hokkarit alkavat olla lisääntyvä trendi.

Tuija Saukkonen

– Itsekin opettelin alunperin kaunareilla luistelemaan ja luistelin niillä ensimmäiset 15 vuotta. Eräs tyttö luisteli juuri tunnillani ensimmäistä kertaa hokkareilla kaunoluistinten jälkeen, sinnikkäästi harjoitteli, ja pian meni yhtä hyvin kuin ennenkin. Hyvin nopeasti voi oppia, jos vaihtaa luistimia.

Saukkonen arvioi, että tyttöjen hokkareiden käytön lisääntymisen taustalla on harrastusmahdollisuuksien lisääntyminen. Tytöille on tarjolla aiempaa enemmän mahdollisuuksia pelata esimerkiksi jääpalloa ja jääkiekkoa.

Sen sijaan poikien liikuntatunneilla kauno- tai taitoluistimet ovat vielä harvinainen näky. Poikien liikunnanopettaja Joni Maaranen sanoo, että Lyseon koulun välineistöstä niitä saisi lainattua, jos haluaa kokeilla.

– Sitä kokeilua ei ole meillä vielä kukaan uskaltanut tehdä. Mutta pääasiahan on, että tulee luistimissa ja kypärä päässä kentälle.

Mikkelin Lyseon koulussa poikien liikuntatunneilla näkyy sekä jääpalloon että jääkiekkoon tarkoitettuja hokkareita. Jääpallohokkareissa terä on pidempi ja suorempi kuin jääkiekkohokkareissa.

– Lähinnä jääpallon harrastajat valitsevat jääpallohokkareita, yleisimmin näkee jääkiekkohokkareita, kertoo Maaranen.

Niin taitoluisteluun tarkoitetuista kuin jääpeleihin tarkoitetuissa luistimissa on laatu- ja hintaeroja sen mukaan, onko kyse aktiiviharrastajan vai arkisemman liikkujan välineistä. Hinnat vaihtelevat näin muutamasta kympistä satoihin euroihin.

Tärkeintä on, että osaa liukua

Tutkijatohtori Kasper Mäkelä Jyväskylän yliopiston Liikuntatieteellisestä tiedekunnasta sanoo, että uusi opetussuunnitelma ei mainitse luisteluvälineistä mitään, sillä painotus on siinä, mitä lapsen pitäisi oppia.

Lähinnä jääpallon harrastajat valitsevat jääpallohokkareita, yleisimmin näkee jääkiekkohokkareita.

Joni Maaranen

– Uuden opetussuunnitelman myötä korostuvat motoriset perustaidot. On tärkeää pysyä pystyssä ja opetella liukumaan. Liukumista voi harjoitella riippumatta siitä, onko alla kaunoluistimet vai hokkarit, sanoo Mäkelä.

Mäkelä on samaa mieltä kuin mikkeliläisopettajat siitä, että eri luistintyypit ovat tervetulleita koulun liikuntatunnille.

– Tärkeintä olisi, että luistin olisi sopivan kokoinen ja terät riittävän terävät. Jos luistimet ovat tylsät, jarruttaminen ja potkaiseminen on vaikeaa. Jos luistin on liian iso, se hölskyy jalassa, sekin tekee luistelusta hankalaa, sanoo Mäkelä.

Uuden opetussuunnitelman myötä korostuvat motoriset perustaidot. On tärkeää pysyä pystyssä ja opetella liukumaan.

Kasper Mäkelä

Ensiluistimiksi suositellaan nykyään yleensä piikittömiä luistimia. Jos lapsi opettelee luistelemaan piikillisillä luistimilla, voi käydä niin, että hän oppii hakemaan vauhtia potkuun piikeistä, jolloin luisteluasentokin saattaa muotoutua vääränlaiseksi. Oikealla ja riittävällä ohjauksella on kuitenkin merkitystä, oli jalassa mitkä välineet tahansa.

– Hokkarit voivat olla luistelua juuri aloittavalle parempi väline, sillä niissä tasapainopinta-alaa on enemmän. Mutta pääasia olisi, että lapsi pääsee luistelemaan ja välineet ovat hänelle sopivat, toteaa Mäkelä.

– Yhtä hyvin voi oppia luistelemaan myös kaunoluistimilla. En anna oppilaille mitään suosituksia. Kaikki on kiinni harjoitusmäärästä. Itse pidän hokkareista, koska niissä varpailla on enemmän tilaa pysyä lämpimänä, nauraa liikunnanopettaja Tuija Saukkonen.