1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Axl Smith

Axl Smith tänään oikeudessa – näin kova tuomio häntä uhkaa

Juontaja Axl Smithiä syytetään oikeudessa salakatselusta, kunnianloukkauksesta sekä yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä. Asianomistajia salakuvausvyyhdissä on yhteensä 32.

Axl Smith
Axl Smith Helsingin käräjäoikeudessa toukokuussa 2016.
Axl Smith Helsingin käräjäoikeudessa toukokuussa 2016.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Viime vuoden maaliskuussa juontaja Axl Smith julkaisi sosiaalisessa mediassa videon. Videolla mies kertoi, että hän on ollut poliisikuulusteluissa epäiltynä salakuvaamisesta.

Alkoi valtava julkisuusmylly ja tipoittain epäillyistä rikoksista alkoi tihkua tarkempia tietoja.

Paljastui, että Smithin epäillään kuvanneen (siirryt toiseen palveluun) kotonaan useita videoita kanssakäymisestään useiden eri naisten kanssa piilossa olleen kameran avulla. Smith ei epäilyjen mukaan ollut kertonut naisille videoiden kuvaamisesta.

Iltapäivälehdet julkaisivat pian asian julkitulon jälkeen haastatteluita (siirryt toiseen palveluun), joissa epäillyt salakuvauksen uhrit kertoivat olleensa poliisin kuultavana (siirryt toiseen palveluun).

Tämän vuoden tammikuun alussa syyttäjä ilmoitti syytteiden nostamisesta. Lista syytteistä on pitkä.

Yhteensä 32 syytettä salakatselusta, 3 kunnianloukkauksesta ja 2 yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä.

Poliisille tehtiin kaikkiaan 60 rikosilmoitusta salakatselusta. 10 asianomistajan kohdalla syytteitä ei nostettu, koska näyttöä ei joko ollut tarpeeksi, tai syyteoikeuden vanhentumisen takia.

Käsittelyä vaaditaan salaiseksi

Suurin osa Smithiä koskevista syytteistä on salakatseluun liittyviä.

Lain mukaan salakatselulla tarkoitetaan tilannetta, jossa joku kuvaa tai katselee kuvaa, joka on kuvattu kotirauhan suojaamassa paikassa tai muussa vastaavassa paikassa ilman, että kuvattava henkilö on tietoinen asiasta.

Salakatselusta voidaan tuomita sakkoihin tai enintään yhden vuoden vankeuteen.

Smith kertoi itse asiasta ensimmäisenä julkisuuteen Youtube-videolla, jossa hän kertoi olleensa kuulusteluissa. Mies kertoi, että häntä epäillään seksinauhojen kuvaamisesta. Myöhemmin video (siirryt toiseen palveluun) näyttää poistuneen videopalvelusta.

Lisäksi Smithiä syytetään oikeudessa yksityiselämää loukkavan tiedon levittämisestä. Lain mukaan tällaisen syytteen voi saada jos levittää lukuisten ihmisten saataville toisen ihmisen elämästä tietoja, jotka voivat aiheuttaa vahinkoa.

Esitutkinnan perusteella Smithin epäillään näyttäneen kuvattuja materiaaleja ulkopuolisille henkilöille sekä jakaneen materiaaleja muutaman ihmisen WhatsApp-ryhmään.

Smith joutuu vastaamaan oikeudessa myös kunnianloukkaussyytteisiin.

Kunnianloukkauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa joku esittää toisesta ihmisestä valheellisen tiedon tai vihjauksen, josta voi koitua haittaa toiselle ihmiselle.

Kunnianloukkauksesta voi saada sakkoja tai enintään 6 kuukautta vankeutta.

Törkeästä kunnianloukkauksesta tuomio voi olla vielä kovempi.

Oikeudenkäynnille on varattu yhteensä 11 käsittelypäivää.

Syyttäjän mukaan maksimirangaistus Smithille juttukokonaisuudessa voi lain mukaan olla 2 vuotta ja 1 kuukausi ehdotonta vankeutta.

Syyttäjä on vaatinut oikeuskäsittelyä salaiseksi sekä käsittelyyn liittyvien asiakirjojen salaamista. Smithin oikeusavustaja Markku Salosen mukaan syytetty päättää vasta käsittelypäivän aamuna vaatiiko myös hän käsittelyä salaiseksi.

Oikeus päättää kello 9 alkavan istunnon aluksi esimerkiksi päästetäänkö mediaa istuntosaliin seuraamaan oikeuskäsittelyä.

Lue seuraavaksi