Kuopion omista kirjastokasseista tuli pieni hitti – "Joensuusta on tultu varta vasten ostamaan"

Kuopion kirjastoissa lainaaminen on osaltaan helpottunut kun uudet kirjastokassit ovat olleet saatavilla yli kaksi viikkoa. Kasseilla tavoitellaan ainakin lapsiperheitä.

kirjastot
Kirjastovirkailija Lauri Livistö esittelee Kuopion omia kirjastokasseja
Jukka Eskanen/Yle

Kuopion kaupunginkirjaston uudet kirjastokassit ovat herättäneet kiinnostusta ympäri maata. Pientä ja suurta kassia on ollut saatavilla joulukuun lopusta lähtien kaikista Kuopion kirjastoista.

Kirjastokassi-idean keksi pääkirjastolla työskentelevä kirjastovirkailija Lauri Livistö. Hän sai ajatuksen omista kirjastokasseista seuratessaan lapsiperheiden lainauksia.

– Lapsiperheillä on usein paljon kuvakirjoja ja meillä ei ollut heille tarjolla tarpeeksi isoa kassia. Ideani omista kasseista sai vihreää valoa ja päätimme tehdä ison ja pienen kassin.

Kuopion iso kirjastokassi on kooltaan 70x50 senttimetriä. Mustan kangaskassin toisella puolella on useita kirjastoon liittyviä sanoja. Kassissa lukee kirjastojättiläinen, lukutoukka, lukumestari, megalainaaja, elämäntapalukija, vinyylihamsteri ja kirjastoritari.

– Mietimme ensin omalla porukassa ja kokeilimme megalainaajaa. Kuopion markkinointi- ja viestintäosasto mietti lisää sanoja ja sitten päädyttiin näihin sanoihin, kertoo Lauri Livistö.

Lukutoukka ja kirjafani

Pienessä kirjastokassissa on myös tekstiä toisella puolella. Kassissa on sanat kirjojen kohtuukäyttäjä, musadiggari, lukutoukka, kirjastoritari, suurlainaaja, kanta-asiakas, kirjafani ja lukumestari.

Kirjastovirkailija Lauri Livistö on iloinen kirjastokassien kysynnästä Kuopiossa.

– Vastaanotto on ollut yllättävän hyvä. Kun kerroimme kasseista sosiaalisessa mediassa, niistä alkoi tulla kyselyjä toisilta paikkakunnilta. Kasseja on kysytty Turusta, Tampereelta ja Oulusta. Lisäksi Joensuusta on tultu varta vasten ostamaan meidän kirjastokassimme, kertoo Livistö.

Kuopion molemmista kirjastokasseista otettiin aluksi 500 kappaleen painos. Idean isä Lauri Livistö on tyytyväinen kun kirjastokassit vähitellen yleistyvät Kuopion katukuvassa.

– Isoon kassiin mahtuu niin paljon kirjoja ettei sitä ihan pieni lapsi jaksa kantaa. Emme ole vielä kokeilleet kuinka paljon siihen kirjoja sopii.

Kirjaston omat kassit eivät ole vielä kovin yleisiä Suomessa. Jo aiemmin kirjastoseuralla on ollut myynnissä oma kassi. Lauri Livistön tietojen mukaan lisäksi ainakin Helsingin kaupunginkirjastolla on oma kassi myynnissä.