Hyppää sisältöön

Miika Peltonen jätti reservin, kun elämänkokemusta karttui: "Miehen arvo ei ole kiinni siitä, onko käynyt armeijan"

Kaksi täydennyskoulutukseen osallistuvaa kertoo, mistä syystä he päättivät luopua aseista.

Reservistä siviilipalvelukseen
Reservistä siviilipalvelukseen

Miika Peltonen on yksi niistä noin kolmestakymmenestä miehestä, jotka aloittivat tänään maanantaina reservistä siviilipalvelukseen siirtyneille tarkoitetun kurssin Kuopion Pelastusopistossa.

Jämsänkoskelta kotoisin oleva Peltonen kävi armeijan vuonna 1997. Kokemus ei ollut miellyttävä.

– Se oli ihan sellainen pakollinen ja vähän ahdistava velvoite lähinnä ja se piti vaan saada suoritettua.

Nuorempana piti vielä pönkittää omaa miehisyyttä sillä, että on käynyt armeijan.

Miika Peltonen

Myös oululaiselle Miikka Salmelle varusmiespalvelus oli ikävää pakkopullaa. Siviilipalvelus kävi mielessä jo tuolloin, mutta Salmi päätti kuitenkin käydä armeijan loppuun asti.

– Silloin oli äidin helmoista päässyt, uusavuton nuori, joka ei sopeutunut siihen menoon kauhean hyvin. Mutta kun oli sen jo aloittanut, niin luonto ei antanut luovuttaa siinä vaiheessa.

Vakaumus ja Venäjä vaikuttavat

Peltonen päätti hakeutua reservistä siviilipalvelukseen, koska hän ei sotatilanteessa halua tarttua aseeseen. Oikeastaan hänen mielipiteensä asiasta ei ole varusmiespalveluksen jälkeen muuttunut, vaan päätös vaati kypsymistä.

– Ehkä silloin nuorempana piti vielä pönkittää omaa miehisyyttä sillä, että on käynyt armeijan. Nyt on tullut vähän elämänkokemusta ja ymmärrystä enemmän, että ei se miehen arvo ole siitä kiinni, onko käynyt armeijan vai ei.

Salmen mukaan kaikki miehet todennäköisesti kokevat jonkinasteista painetta varusmiespalveluksen suorittamiseen.

– Minun aikanani ainakin oli vielä voimassa se vanha klisee, että armeija tekee pojista miehiä.

Salmi päätyi omaan ratkaisuunsa pitkän harkinnan ja eettisen pohdinnan jälkeen. Päällimmäisenä syynä oli maailmanpoliittinen tilanne.

– Lähimpänä vaikutti Venäjän uhka ja sitä myöten kiristynyt tilanne maailmanlaajuisesti.

Reserviläisliiton mielipide ei hetkauta

Yle kertoi viime viikolla, että reservistä siviilipalvelukseen hakeutuvien määrä nousi huippuunsa vuonna 2015 ja pysytteli korkealla viimekin vuonna. Kun vielä kymmenisen vuotta sitten reservistä pois haluavia oli vain muutamia kymmeniä, toissa vuonna heidän lukumääränsä kasvoi liki tuhanteen.

Reserviläisliiton toiminnanjohtaja Olli Nyberg kritisoi ilmiötä liiton Facebook-sivuilla. Torstaina julkaistussa päivityksessä Nyberg vertasi reservistä pois siirtymistä rintamakarkuruuteen.

Minun aikanani oli vielä voimassa se vanha klisee, että armeija tekee pojista miehiä.

Miikka Salmi

– Aika hurja väite. Minun mielestäni tämä on aika kaukana siitä [rintamakarkuruudesta], mutta se on hänen näkemyksensä asiasta, Peltonen naurahtaa.

Salmea Nybergin raju arvostelu ei hetkauta.

– On hänen asiansa, miten hän rintamakarkuruuden määrittelee. Minulla sille ei ole kauheasti merkitystä.

Nyberg oli myös huolissaan siitä, että reservistä siviilipalvelukseen siirtymisen helppous rapauttaa Suomen puolustusjärjestelmän. Puolustusvoimien mukaan syytä huoleen ei ole.

"Arvostan, mutta ei sovi minulle"

Vaikkei Peltonen itse halua käyttää asetta, ovat maanpuolustus ja Suomen itsenäisyys hänelle kuitenkin hyvin tärkeitä asioita.

– Äidinisä on käynyt kaikki sodat rintamalla ja arvostan sitä kovasti, mutta minulle itselleni [aseellinen palvelus] ei sovi.

Salmelle puolestaan isänmaallisuuden käsite ei ole enää merkityksellinen.

– En ajattele maailmaa nykyään enää valtioitten ja kansallisuuksien kautta, hän kertoo.

Salmen ja Peltosen maanantaina aloittama kurssi on ensimmäinen laatuaan Kuopion Pelastusopistossa. Pääsääntöisesti täydennyskoulutusta järjestetään Uudenmaan Lapinjärvellä sijaitsevassa siviilipalveluskeskuksessa, mutta koulutettavien määrän kasvun vuoksi tila alkaa loppua keskuksesta.

Siviilipalveluskeskus järjestää tänä vuonna yhdeksän täydennyspalveluskurssia, joista kolme pidetään Kuopiossa.