Sebastian Tynkkynen: "Tämä on ihan täysin poliittinen tuomio"

Oululaispoliitikko Sebastian Tynkkynen (ps.) sai sakkorangaistuksen Facebook-kirjoituksistaan, jotka oikeuden mukaan olivat panettelevia, solvaavia ja osin uhkaavina. Oikeus määräsi, että kirjoitukset on poistettava.

Sebastian Tynkkynen
Sebastian Tynkkynen Oulun käräjäoikeudessa 11. tammikuuta 2017.
Sebastian Tynkkynen Oulun käräjäoikeudessa 11. tammikuuta 2017.Eeva Riihelä / Lehtikuva

Oululaispoliitikko Sebastian Tynkkynen vastaa maanantaina iltapäivällä rauhallisella äänellä puhelimeen. On kulunut noin viisi tuntia siitä, kun Oulun käräjäoikeus on toimittanut hänelle tuomion rikosjutusta.

Tynkkystä syytettiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta, ja Oulun käräjäoikeus tuomitsi hänelle 50 kappaletta kuuden euron suuruista päiväsakkoa eli maksamaan sakkoa valtiolle yhteensä 300 euroa.

– Tuomio on ihan väärä, Sebastian Tynkkynen painokkaasti.

Rikosjutussa oli kyse Tynkkysen heinäkuussa 2016 julkaisemista Facebook-kirjoituksista.

Oulun käräjäoikeus määräsi tuomiossa poistamaan kirjoitukset yleisön saatavilta ja hävitettäviksi. Tynkkynen oli rikosten tapahtumahetkillä Perussuomalaiset Nuoret ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Vaalit vaikuttavat valittamiseen

Vaikka Tynkkynen sai tuomion tietoon tunteja ennen kuin se annettin medialle, niin hän ei halunnut kommentoida vielä mahdollista valittamista Rovaniemen hovioikeuteen.

– Pitää pohtia sen takia, että kunnallisvaalit ovat meneillään. Valittaminen on oma raskas prosessinsa, johon pitää keskittää aikaa ja panoksia, Tynkkynen sanoo ja lisää, että suomalaisten sananvapauden näkökulmasta asia pitäisi jaksaa viedä vaikka korkeimpaan oikeuteen.

Olen todella pettynyt suomalaiseen oikeuslaitokseen, että tällä tavalla voidaan toimia.

Sebastian Tynkkynen

Oulun käräjäoikeus katsoo tuomiossaan, että vuoden 2016 heinäkuussa julkaistut kirjoitukset olivat panettelevia, solvaavia ja osin uhkaavia.

– Tämä on ihan täysin poliittinen tuomio, Sebastian Tynkkynen sanoo ja hänen äänensä kiihtyy hiukan.

– Kirjoituksia on haluttu tulkita miten päin sattuu. Olen todella pettynyt suomalaiseen oikeuslaitokseen, että tällä tavalla voidaan toimia, Tynkkynen lisää selvästi tuohtumusta äänessään.

Monen näkökulman juttu

Käräjäoikeus antoi Tynkkyselle tuomion kahdesta rikoksesta eli kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta.

Tynkkynen kiisti syytteet jo poliisin esitutkinnassa ja keskiviikon oikeudenkäynnissä, jossa hänen mielestään oli esillä monta näkökulmaa, johon sananvapauden voi kietoa.

– Joka tapauksessa puhutaan sananvapaudesta eli minkälaista keskustelua voidaan käydä eli saadaanko nostaa ongelmia esille. Näitä monia näkökulmia yhdistää se, että voimme käydä keskustelua, vaikka ne ovat kipeitä aiheita, Sebastian Tynkkynen sanoo puhelun lopuksia ääni jo hiukan väristen.