1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaamos on ohi – Tiesitkö, että pohjoisessa ja etelässä on yhtä paljon valoisaa aikaa

Kaamosaika on ohi Suomen pohjoisimmassa paikassa Nuorgamissa. Vaikka pohjoisessa on pitkä pimeys talvella, valoisaa aikaa on siellä vuodessa yhtä paljon kuin etelässäkin.

kaamos
Uutisvideot: Kumpi saa enemmän valoisaa aikaa, Hanko vai Nuorgam?
Uutisvideot: Kumpi saa enemmän valoisaa aikaa, Hanko vai Nuorgam?

Tänään tiistaina lähes kaksi kuukautta kestänyt kaamos on ohi Nuorgamissa, Suomen pohjoisimmassa kylässä. Aurinko nousi Nuorgamissa kello 11.56 ja laskee kello 12.42. Ensimmäinen päivä kaamoksen jälkeen on näin ollen Nuorgamissa 46 minuuttia pitkä.

Puolestaan Manner-Suomen eteläisimmässä kaupungissa Hangossa päivän pituus on tiistaina jo kuusi tuntia 55 minuuttia.

Vaikka aurinko pysyttelee talviaikaan piilossa pohjoisessa, siellä ei ole koko vuoden kertymää tarkasteltaessa yhtään sen enempää pimeää aikaa kuin etelässäkään. Lähes kaikkialla maailmassa valoisaa aikaa on teoriassa noin 4 380 tuntia vuodesta (siirryt toiseen palveluun) eli noin puolet vuodesta. Tämä selittyy sillä, että pohjoisen valoisat kesät kompensoivat pimeitä kaamosaikoja.

Todellinen luku riippuu monesta tekijästä kuten maapallon muodosta ja leveyspiiristä.

Yötöntä yötä kohti

Nuorgamin koulun väkeä katsomassa kun aurinko nousee kaamoksen jälkeen.
Nuorgamin koulun väkeä katsomassa kun aurinko nousee kaamoksen jälkeen.Sisko Länsman

Nuorgamin ja Hangon päivän pituudessa on merkittävä ero vielä tammikuussa, mutta Nuorgamissa päivä pitenee vauhdilla kaamoksen loputtua. Ero Hangon ja Nuogamin päivän pituudessa tasoittuu kevään kuluessa.

Kevätpäiväntasaus on tänä vuonna 20. maaliskuuta. Silloin Nuorgamin ja Hangon päivä ovat yhtä pitkiä, hieman yli 12 tuntia. Tämän jälkeen Hangon päivän pituus jää jälkeen Nuorgamin päivän pitenemisestä.

Toukokuun 16. päivä Nuorgamissa alkaa yötön yö ja aurinko laskee seuraavan kerran vasta heinäkuussa. Hangossa puolestaan päivän pituus on 17 tuntia ja 12 minuuttia.

Kesäpäivänseisaus, joka on tänä vuonna 21. kesäkuuta, on vuoden pisin päivä. Nuorgamissa aurinko ei laske lainkaan. Hangossa aurinko nousee kello 4.06 ja laskee 22.54. Päivän pituus on näin ollen 18 tuntia ja 48 minuuttia.

Katso animaatiosta, miten valo ja pimeys vaihtelevat Nuorgamissa ja Hangossa vuoden aikana.

Lue seuraavaksi