1. yle.fi
  2. Uutiset

IMF: Epävarmuus Yhdysvaltain tulevasta talouspolitiikasta sumentaa kasvunäkymiä

Kansainvälinen valuuttarahasto, IMF on tehnyt vain pieniä tarkennuksia uusimpaan talouskatsaukseensa. Järjestön mukaan ennustamista hankaloittaa epävarmuus Yhdysvaltain uuden hallinnon talouspolitiikasta.

IMF
IMF:n logo pääkonttorin edustalla Washington DC:ssä.
IMF:n pääkonttori Washington DC:ssä.Jim Lo Scalco / EPA

IMF:n viime syksyn ennusteessa maailman talouskasvuksi tälle vuodelle ennustettiin 3,4 prosenttia. Maanantaina julkaistussa ennusteen päivityksessä kasvuprosentti pidettiin ennallaan. Samoin vuoden 2018 ennuste, joka on 3,6 prosenttia.

Kansainvälisen valuuttarahaston mukaan tällä kertaa ennustetta on ollut hankala tarkentaa, koska vielä ei ole tiedossa, millaista politiikkaa Yhdysvaltain uusi hallinto alkaa toteuttaa ja miten se heijastuu maailman talouteen.

– Ennusteessa on tästä syystä tavallista enemmän ylös- ja alaspäin osoittavia riskejä, totesi IMF:n pääekonomisti Maury Obstfeld tiedotustilaisuudessa Washingtonissa.

Epävarmuudesta huolimatta IMF nosti ennustettaan Yhdysvaltain talouskasvusta etenkin vuodelle 2018. Tänä vuonna Yhdysvaltain talouden ennustetaan kasvavan 2,3 prosenttia ja ensi vuonna 2,5 prosenttia.

Euro-alueen talouden IMF ennustaa kasvavan vain 1,6 prosenttia sekä tänä että ensi vuonna. Suurista euromaista Italian näkymiä vedettiin alaspäin niin, että Italialle ennustetaan vain 0,7 ja 0,8 prosentin kasvua kahdelle seuraavalle vuodelle.

Kehittyvien talouksien osalta IMF:n ennusteet tarkentuivat päivityksessä enimmäkseen hieman alaspäin. Yhdysvaltain naapurimaan Meksikon talouskasvuennustetta laskettiin kuitenkin yli puoli prosenttiyksikköä molempien katsauskauden vuosien osalta.

– Meksiko kärsii muita kehittyviä maita enemmän siitä, että Yhdysvaltain kauppapolitiikan suunta ei ole vielä tiedossa. Tästä syystä ennakoimme aiempaa heikompaa kotimaan kulutusta Meksikoon, tutkimusjohtaja Oya Celasun selitti ennusteen muutosta tiedotustilaisuudessa.

IMF:n talousennuste World Economic Outlook (WEO) julkaistaan kahdesti vuodessa. Kevään ja syksyn julkistuksiin tehdään julkaisujen välillä päivityksiä.

Lue seuraavaksi