Analyysi: Ikoneilla kuvitettu juna nosti Serbian ja Kosovon riidat jälleen pintaan

Serbian ja Kosovon suhteiden kohentaminen etenee yhden askeleen eteen ja kaksi taakse. EU:n vaatimuksia ei kuunnella kummallakaan puolella.

Kosovo
juna jossa ikoneita
Kosovoon yrittäneen junan vaunuissa oli Serbian ortodoksikirkon ikonijulisteita ja muuta Kosovossa olevaa serbien kulttuuriperintöä koskevaa aineistoa.EPA / STR

Serbian ja Kosovon rajaseudulla näyteltiin viikonloppuna erikoinen näytelmä. Serbia ilmoitti avaavansa matkustajajunayhteyden Belgradista Kosovon pohjoisosaan Kosovska Mitrovicaan. Yhteys oli ollut poikki vuoden 1999 Kosovon sodasta alkaen, paikallisjunia rajan yli kyllä kulkee.

Karttagrafiikka
Yle

Vuoden 1999 sodassa Kosovon albaanit olivat Naton avulla irtautuneet Serbiasta. Itsenäiseksi Kosovo julistautui vuonna 2007. Serbia ei tunnusta sitä itsenäiseksi. Kosovon pohjoiset kunnat ovat serbien asuttamia, eikä niissä Kosovon albaaniviranomaisilla ole juuri sanomista.

Junayhteyttä vihkimään lähti Belgradista perjantaina juna, jonka kyljissä luki 20 kielellä "Kosovo on Serbia", ja jonka vaunujen seinissä ja katoissa oli serbien ortodoksikirkon kuvastoa. Kosovon albaanit ovat enimmäkseen muslimeja, mutta Kosovossa on serbien ortodoksikirkkoja ja -luostareita.

junavaunun kylki
Serbijunan tekstit Kosovon kuulumisesta Serbiaan olivat Kosovon viranomaisille liikaa. Junan tulo Kosovoon kiellettiin.EPA / STR

Provokaatiota ja sotapuheita

Kosovon albaanijohto ilmoitti, että juna ja sen koristelu oli provokaatio. Rajalle lähetettiin poliisin erikoisjoukko, ja junaa kiellettiin tulemasta maahan. Serbian pääministeri Aleksandar Vučić pysäytti junan ennen rajaa ja syytti Kosovoa (siirryt toiseen palveluun) aseellisen yhteenoton valmistelusta.

Serbian presidentti Tomislav Nikolić, äärikansallinen poliitikko, väitti Kosovon haluavan sotaa.

Kosovon johto totesi, että serbien junahanke oli laiton ja Kosovon itsenäistä asemaa loukkaava. Kosovon presidentti, entinen sissipäällikkö Hashim Thaci toivoi, että "Serbia ottaa opikseen" tapauksesta.

mielenosoitus ja serbian lippu
Serbit osoittivat mieltään viikonloppuna Kosovska Mitrovican kaupungissa, koska Serbian lanseeraama juna ei päässyt perille.Djordje Savic / EPA

Kulttuurijuna vai vaalijuna?

Serbi-ikoneilla koristeltu juna on palannut Belgradiin, ja on epäselvää, saavatko Pohjois-Kosovon serbit junayhteyden Serbiaan. Ehkä se ei ollutkaan olennaista. Avajaisjuna oli etukäteen hyvin mainostettu hanke ja sen näköinen, että Kosovon reaktio ei voinut tulla Serbialle yllätyksenä.

Serbia sanoi haluavansa tukea tempauksella Kosovossa asuvia serbejä ja serbikuluttuuria.

Yhtä hyvin sillä saatettiin valmistella presidentinvaaleja, jotka ovat huhtikuussa. Joko istuva presidentti Nikolić tai pääministeri Vučić on ehdokkaana – molemmat edustavat samaa puoluetta. Kovalla asenteella Kosovoa kohtaan on ennenkin saanut ääniä.

Serbialla on myös toinen korkean profiilin riita Kosovon kanssa. Serbia vaatii Ranskaa luovuttamaan Kosovon entisen pääministerin ja entisen sissipäällikön Ramush Haradinajn, joka pidätettiin Serbian etsintäkuulutuksen nojalla Ranskassa. Serbia syyttää häntä sotarikoksista 1999 sodassa.

haradinaj
Kosovon entinen pääministeri Ramush Haradinaj vapautui sotarikossyytteistä YK:n alaisessa tuomioistuimessa 2012. Nyt Serbia haluaa Ranskan luovuttavan hänet Serbiaan tuomittavaksi.Koen van Weel / EPA

EU, Venäjä ja Yhdysvallat

Serbia käy parhaillaan jäsenyysneuvotteluja Euroopan Unionin kanssa. Yksi EU:n vaatimuksista on normaalien suhteiden luominen Kosovon kanssa. Serbian presidentti Nikolić ei ole innostunut tästä, ja junajupakan aikana hän esitti jopa jäsenyysneuvottelujen keskeyttämistä.

Serbia on Nikolićin kaudella lähestynyt sotilaallisesti perinteistä ystäväänsä Venäjää. Venäjä lahjoittaa Serbialle kuusi MiG-29 -hävittäjää ja 30 T-72 -panssarivaunua ja maat ovat pitäneet yhteisiä sotaharjoituksia. Joidenkin tarkkailijoiden mielestä Serbian into täyttää EU:n vaatimuksia on samalla vähentynyt.

lavrov ja nikolic
Serbian presidentti Tomislav Nikolić (oikealla) antaa mitalin Venäjän ulkoministerille Sergei Lavroville joulukuussa 2016 Belgradissa.Andrej Cukic / EPA

Nikolić myös syytti viikonloppuna Yhdysvaltoja Kosovon tukemisesta – mikä tietysti pitääkin paikkansa. Ilman Yhdysvaltain pommikoneita ja diplomaattista painoa Kosovo ei olisi itsenäinen. Mahdollisesti Nikolić toivoo, että Donald Trumpin kaudella Yhdysvaltain asenne Serbiaa kohtaan muuttuu.

Oma puhelinnumero

EU sai vuonna 2013 Kosovon ja Serbian aloittamaan vuoropuhelun suhteistaan. Maiden välit ovat silti kaukana normaaleista. Serbia estää Kosovon pääsyn YK:hon, Euroopan neuvostoon ja muihin kansainvälisiin järjestöihin.

Jostakin on sovittu. Rekisterikilpiä ei tarvitse enää vaihtaa rajalla. Sopimukseen on päästy myös Pohjois-Kosovon pohjoisten serbikuntien laajemmasta itsehallinnosta, mutta se on herättänyt raivokasta vastarintaa Kosovon albaanien oppositiopuolueissa.

Onnistunein sopimus tehtiin viime vuoden lopulla. Serbia ja Kosovo sopivat, että Kosovo saa oman maasuuntanumeron. Aiemmin Kosovon piti käyttää Serbian tai muun maan suuntanumeroa. Vastineeksi Serbian valtiollinen teleoperaattori saa toimia Kosovossa.

Omat hankaluutensa EU:lla on myös Kosovon kanssa. Kosovo vaatii EU:ta painostamaan Ranskaa, ettei Haradinajta luovuteta Serbiaan. EU puolestaan on tyytymätön Kosovon laiskuuteen korruption kitkemisessä.