Uskottava poliisi kameran edessä – selkäkivuista alkoi uusi ura näyttelijänä

Suositun Syke-sairaalasarjan uusimmalla tuotantokaudella on ollut mukana myös kemiläinen näyttelijä Raimo Hytti. Teatterilavoillakin esiintynyt Hytti on tehnyt näyttelijän töitä kymmenen vuotta.

Kemiläinen Raimo Hytti näytteli Syke-sairaalasarjassa komisariota. Kuva: Minna Aula / Yle

Kemiläinen Raimo Hytti nosti vajaat parikymmentä vuotta sitten astianpesukonetta kotonaan, kun selästä kuului voimakas pamahdus. Siitä alkoivat useat käynnit lääkärillä ja lopulta edessä oli ammatinvaihto.

Hytti ehti työskennellä paperityöntekijänä Kemin Stora Enson Veitsiluodon tehtaalla 27 vuotta. Selkää jouduttiin leikkaamaan kymmenen kertaa ja viimeisen leikkauksen jälkeen lääkäri totesi, että Hytin työura on ohi.

– Minulla on selkärangassa kipusimulaattori, jolla pystyn antamaan hermosykkeitä, jotka vievät kivuntunnetta pois, Hytti kuvailee.

Harrastajateatterissa Kuivaniemessä näytellyt Hytti päätti hypätä tehdasympäristöstä kokonaan uuteen maailmaan. Kymmenen vuotta sitten hän opiskeli vuoden ajan näyttelemistä avoimen yliopiston kurssilla.

– Se oli pikakurssi. Meillä oli todella ammattitaitoisia näyttelijöitä opastamassa, Hytti sanoo.

Sen jälkeen mies on päässyt näyttelemään niin kameran edessä kuin livenä lavalla.

"Puoli sekuntia saa miettiä"

Lapin ammattikorkeakoulun viestinnän opiskelijat kuvasivat Torniossa vuosittain useita lyhytelokuvia. Nykyisin viestinnän opetus Torniossa ammattikorkeakoulussa on lakkautettu. Useissa lyhytelokuvissa näkyy tutut kemiläismiehen kasvot. Hytti sanoo saaneensa oppilastuotannoissa itsekin arvokasta oppia.

– Ottoja saatettiin tehdä useita kymmeniä. Kyllä se antoi uskoa, kun eräästä lyhytelokuvasta voitin New Yorkin lyhytelokuvakilpailussa palkinnon parhaasta miespääosasta, Hytti sanoo.

Koskaan ei passaa jäädä paikoilleen.

Raimo Hytti

Hytti kehuu näyttelijäkollegoitaan niin teattereissa kuin tv- ja elokuvatuotannoissa. Vanhat konkarit jakavat mielellään oppia ja antavat tukea.

– Esitin Kemin kaupunginteatterin Badding-näytelmässä Atte Blomia ja kun tulin lavalle, en muistanut yhtään miten vuorosanat alkoivat. Onneksi vastanäyttelijä hoksasi ja avusti minut alkuun, Hytti sanoo.

Takahuoneessa Hytti manasi unohdustaan.

– Näyttelijäkollega lohdutti, että puoli sekuntia saa miettiä mutta sitten pitää suusta tulla jotakin.

Suositussa sairaalasarjassa poliisikasvona

Kun jossakin tuotannossa antaa hyvän vaikutelman tekijäporukalle, saattaa kutsu tulla myös seuraavaan tuotantoon. Näin on käynyt Hytillekin, joka sanoo olevansa tyytyväinen tilanteeseen, jossa puhelin soi ja töihin pyydetään.

– Näyttelin Koukussa-tv-sarjassa KRP:n päällikköä ja olin kuulemma ollut sen verran uskottava, että tuttu castaaja soitti ja pyysi rikoskomisarion rooliin. Minä samalta istumalta lupasin, Hytti sanoo.

Moni kemiläinen varmasti tunnisti Ylen sairaalasarja Sykkeen uusimmasta tuotantokaudesta Hytin näyttelemästä rikoskomisariota. Suositut näyttelijät ja kokonaan uusi tuotantoporukka jännittivät miestä aluksi, mutta yleensä takahuoneissa on hyvä meininki ja tilaa myös uusille kasvoille.

– Melkoisesti oli perhosia vatsassa kun hyppäsin junasta taksiin ja menin teollisuusalueelle rakennettuihin sairaalatiloihin ja suoraan aamupalalle. Kohtasin heti Leena Meriläisen ja Tiina Lymin ja vähän aikaa mietin, että mitäs nyt. Mutta kahvikupillisen jälkeen tuntui jo siltä, että olisimme tunteneet pitempään.

Hytti sanoo, että hänellä on haaveita näyttelemiseen liittyen, mutta liian tiivistä tahtia hän ei hae.

– Jos pääsisi Lappiin kairaan istumaan nuotiolle ja kuvauksiin. Koskaan ei passaa jäädä paikoilleen.