Rikosoikeuden professori vihapuheesta: Sananvapaus ei mene ohi rikosoikeudellisen pykälän

Rangaistava vihapuhe pitää oppia tunnistamaan ja tuomitsemaan. Vain niin se saadaan kitkettyä pois, totesivat A-studiossa rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio ja Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila.

Sebastian Tynkkynen
Kaari Mattila ja Kimmo Nuotio.
Yle

Yleistyneet rikostuomiot ovat linjaamassa suomalaisten oikeusistuinten suhtautumista vihapuheeseen. Lyhyen ajan sisällä tuomioita solvaavasta ja halventavasta nettikirjoittelusta on jaettu useita.

Tynkkysen tuomio selvä tapaus

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio Helsingin yliopistosta pitää Sebastian Tynkkysen tänään saamaa tuomiota hyvin perusteltuna.

– Näkisin, että tämä ei ollut rajatapaus. Kyllä siinä oli ihan ainekset siihen tuomioon, arvioi Nuotio.

Perussuomalaisten nuorten entinen puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen sai tänään sakkotuomion islaminuskoisia solvaavista facebook-kirjoituksistaan. Tynkkynen tuomittiin sekä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan että uskonrauhan rikkomisesta.

– Tästä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on jo oikeuskäytäntöä aika paljon. Se on hyvin vahva pykälä, ihan köykäisesti sitä ei käytetä, muistuttaa Nuotio.

Vihapuhe pitää oppia erottamaan

Suomalaisilla on vielä paljon tekemistä rangaistavan vihapuheen tunnistamisessa. Esimerkiksi poliisille on annettu lisärahaa kouluttautumista varten, jotta vihapuheen rajat olisivat paremmin tiedossa.

– Poliisi on nykyisellään pystynyt tunnistamaan vain murto-osan netissä esiintyvästä vihapuheesta, arvioi Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila.

Vihapuheen erottaminen vihaisesta puheesta on avainkysymys, jotta resursseja ei tuhraudu turhaan.

– Netissä on paljon ikävää puhetta, joka kaikki ei ole rangaistavaa. Suomessa hitaasti älytään se, että siellä on se rangaistava alue. Se pitää muistaa ja erottaa, pohtii professori Kimmo Nuotio.

Sananvapaus ei ole rajaton oikeus

Vaikka sananvapaus on pohjoismaisessa oikeuskäsityksessä laajasti turvattu, tarpeeksi loukkaava puhe ajaa senkin yli.

– Sananvapautta voidaan rajoittaa ja ihmisoikeuskontekstissa on viranomaisella myös velvollisuus rajoittaa silloin, kun ihmisryhmiä loukataan, toteaa Kaari Mattila.

Sananvapaus on vahva oikeus, mutta silläkin on reunaehtonsa.

– Pykälä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan rajoittaa sananvapauden käyttöä. Ei ole oikeutta, joka menisi ohi rikosoikeudellisen pykälän, muistuttaa Kimmo Nuotio.

Tänään tuomion saanut Sebastian Tynkkynen piti tuomiotaan vääränä. Hän totesi Ylelle, että suomalaisen sananvapauden näkökulmasta asia pitäisi jaksaa viedä vaikka korkeimpaan oikeuteen asti.