BBC: Trumpin virkaanastujaisia aiotaan boikotoida

Yhdysvaltain Donald Trumpin virkaanastujaisten boikotin taustalla on hänen puheensa ja kannanottonsa, joita demokraattiedustajat eivät ole voineet hyväksyä.

boikotti
Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump hissiaulassa Martin Luther King III tapaamisen jälkeen Trump Towerissa New Yorkissa 16. tammikuuta 2017.
Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump hissiaulassa Martin Luther King III tapaamisen jälkeen Trump Towerissa New Yorkissa 16. tammikuuta 2017.EPA / ANTHONY Behar / SIPA USA POOL

Yhdysvalloissa ainakin 26 demokraattien kongressiedustajaa ei aio osallistua tulevan presidentin Donald Trumpin virkaanastujaisiin perjantaina, kertoo BBC. Uutistoimisto AFP:n mukaan boikotoijia olisi jo 27 edustajaa.

Monet ovat sanoneet syyksi tulevan presidentin hyökkäykset kansalaisoikeuksia ja kongressiedustaja John Lewisiä vastaan.

Lewis on sankari monille amerikkalaisille. Hän oli muun muassa merkittävä jäsen Amerikan kansalaisoikeusliikkeessä. Lewis on ollut kaikkiaan 30 vuotta kongressissa.

– Kun loukkaa John Lewisiä, loukkaa Amerikkaa, sanoi Yvette Clarke yksi New Yorkin edustajista.

Kalifornian edustaja Ted Lieu sanoi päätöksen olevan hänelle henkilökohtainen.

– Minulle päätös olla osallistumatta on henkilökohtainen ja varsin yksinkertainen, seisonko Donald Trumpin vai John Lewisin takana.

Tulevan presidentin puheet vain päivää ennen Martin Luther Kingin päivää olivat viimeinen pisara useiden demokraattien haluun jäädä pois perjantain virkaanastujaisista. Martin Luther King oli Yhdysvaltain kansalaisoikeusliikkeen keskeisiä hahmoja.

Trump vähätteli Lewisiä Twitterissä perjantaina. Hän sanoi muun muassa kaikkien vain ”puhuvan, puhuvan ja puhuvan, mutta ei toimivan tai saavan tuloksia”.

Illnoisin edustaja Luis Gutierrez oli ensimmäisiä edustajia, joka ilmoitti boikotistaan joulukuussa.

– En voi katsoa vaimoani, tytärtäni tai lastenlastani silmiin, jos istun siellä ja osallistun Trumpin virkaanastujaisiin. Kaikki tietävät, mitä hän puhui vaalien aikana naisista, latinoista, mustista, muslimeista ja muista asioista, joista hän twiittasi, Gutierrez kertoi parlamentille.

Trumpilla on ollut myös vaikeuksia saada muusikoita esiintymään tilaisuudessa, vaikka hänen esikuntansa on tehnyt BBC:n mukaan laajan kyselyn. Tiettävästi yhdysvaltalainen muusikko, laulaja-lauluntekijä, tuottaja ja näyttelijä Toby Keith soittaa konsertissa virkaanastujaisia edeltävänä päivänä.

Lähteet: AFP