Herätys: Yökerhoiskusta epäilty kiinni, Migri päivittää turvallisuusarvionsa ja big data terveydenhuollossa

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Kukkia Reina-yökerhon edustalla Istanbulissa.
Kukkia Reina-yökerhon edustalla Istanbulissa terrori-iskun jälkeen.Yasin Akgul / AFP

Istanbulin yökerhoiskusta epäilty pidätetty

Reina-yökerhon iskusta epäilty mies Turkin poliisin käsissä 16. tammikuuta.
Reina-yökerhon iskusta epäilty mies Turkin poliisin käsissä 16. tammikuuta.Turkin poliisi / Dogan News Agency / AFP

Turkin poliisi on saanut kiinni uudenvuodenyönä yökerhoon iskeneen miehen, jota epäillään iskun päätekijäksi. Aseistettu mies avasi tulen uudenvuodenyönä istanbulilaisessa Reina-yökerhossa ja surmasi 39 ihmistä. Ainakin 20 ihmistä on pidätetty tapaukseen liittyen.

Kuinka vaarallisia ovat Irak, Afganistan, tai Somalia?

Maahanmuuttovirasto on päivittänyt Irakin, Afganistanin ja Somalian turvallisarvionsa, ja kertoo niistä tänään iltapäivällä. Arviot maiden turvallisuustilanteista vaikuttavat suoraan siihen, kuinka tiukasti tai löysästi Suomi antaa maista tulleille turvapaikanhakijoille oleskelulupia. Suomessa on herättänyt huomiota etenkin nopeasti tiukentunut linja irakilaisten suhteen. Viime vuonna Suomi antoi kielteisen turvapaikkapäätöksen 76 prosentille irakilaisista.

Terveystieto apuna hoidossa

Terveydenhoitaja katsoo potilaan korvaan.
Jussi Nukari / Lehtikuva

Kerromme, miten meistä kaikista kerättävä terveystieto auttaa parantamaan sairauksien hoitoa. Laajoja tietomassoja eli niin sanottua big dataa käytetään jo hyväksi sydänsairauksien hoidossa.

Kohuesityksen vuosipäivä

Oulun kaupunginteatterissa vuonna 1987 esitetyn ja kansallisesti kuohuntaa herättäneen esityksen 'Jumalan teatteri' jäsenet, Teatterikorkeakoulun silloiset opiskelijat Jari Halonen, Jari Hietanen, Esa Kirkkopelto ja Jorma Tommila saapuivat oikeudenistuntoon syyskuussa 1987.
Oulun kaupunginteatterissa vuonna 1987 esitetyn ja kansallisesti kuohuntaa herättäneen esityksen 'Jumalan teatteri' jäsenet, Teatterikorkeakoulun silloiset opiskelijat Jari Halonen, Jari Hietanen, Esa Kirkkopelto ja Jorma Tommila saapuivat oikeudenistuntoon syyskuussa 1987. Yle

Kolmekymmentä vuotta sitten neljä teatterikoululaista järjesti shokeeraavan esityksen Oulun kaupunginteatterissa. Miehet heittivät yleisön päälle muun muassa ulostetta ja kananmunia. Tempauksessa miehet sumuttivat vaahtosammuttimella jauhetta yleisön päälle ja joukko myös ruoski yleisöä. Kyseessä oli Jumalan teatteri, jonka muodostivat Jari Halonen, Jorma Tommila, Esa Kirkkopelto ja Jari Hietanen. Miehet puhuivat esityksestään "teatterimanifestina". Esitys kesti vain pari minuuttia, mutta keskustelu aiheesta on jatkunut ja siitä puhutaan myös tiistaina tapahtuman 30-vuotis vuosipäivänä.

Diesel-autot käyttökieltoon Norjassa

Oslon keskusta.
AOP

Norja asettaa diesel-autot tilapäiseen käyttökieltoon huonon ilmanlaadun takia. Diesel-autojen käyttökielto koskee pääkaupungin Oslon aluetta ja sielläkin vain osaa tieverkostosta, sillä esimerkiksi moottoriteillä diesel-autoja saa käyttää. Kielto on voimassa ainakin kaksi päivää. Kiellon rikkomisesta voi saada noin 165 euron sakot.

Lisätietoa Brexitistä

Britannian pääministerin Theresa Mayn odotetaan tiistaina valottavan suunnitelmiaan Britannian EU-erosta. EU-maiden johtajat ja rahoitusmarkkinat seuraavat puhetta tarkasti. Ennakkoon on epäilty, että May olisi johtamassa Britanniaa kohti niin sanottua kovaa brexitiä, eli Britannian täydellistä irtaantumista EU:n yhteismarkkinoista. Maytä on painostettu voimakkaasti paljastamaan erosuunnitelmansa yksityiskohtia ennen virallisen eromenettelyn aloittamista.