1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomen urheilugaala

Vuoden urheilujournalisti -ehdokas on printtimedian kannattaja – "Taitava kirjoittaja pystyy kietomaan lukijan pikkusormensa ympärille"

Toimittaja Minna Kallasvuo on ehdolla Vuoden urheilujournalistiksi. Hän on työskennellyt urheilutoimittajana jo 80-luvulta lähtien. Kallasvuo kaipaa urheilu-uutisointiin sekä taitavia kirjoittajia että rakentavaa lukijapalautetta.

Minna Kallasvuo Kuva: Antti Haavisto / Yle

Kolmella vuosikymmenellä maakuntalehti Pohjalaisen urheilujournalismin kehitykseen keskeisesti vaikuttanut toimittaja. Minna pitää itsensä ja johtamansa toimituksen ajan hermolla päämäärätietoisella ja suunnitelmallisella otteella. Minna uskaltaa ottaa kolumneissaan rohkeasti kantaa päivänpolttaviin aiheisiin. Hän on tuottelias koko ajan itseään kehittävä kirjoittaja, joka luo samalla digijournalismiin soveltuvia metodeja ja formaatteja esimerkkinä ja edelläkävijänä myös lehden muille toimituksille.

Minna Kallasvuon ehdokkuuden perustelut Vuoden urheilujournalisti 2017 -kategoriassa

Pohjalaisen ja Ilkan yhteisen urheilutoimituksen esimies ja toimittaja Minna Kallasvuo on ehdolla Vuoden urheilujournalistiksi. Aikaisempina vuosina hän on keskittynyt uutisoimaan tapahtumasta ja sen vierailijoista, tänä vuonna hän on uutisoinnin kohteena.

– Yleensä sinne on riittänyt asiallinen jakkupuku. Nyt on pitänyt nähdä vähän enemmän vaivaa, Kallasvuo naurahtaa gaalaan osallistumisesta.

Kallasvuo toimii I-Medioiden urheilutoimituksen esimiehenä. Ilkan ja Pohjalaisen urheilu-uutisoinnista vastaa kolme toimittajaa Seinäjoella ja Kallasvuon lisäksi kaksi toimittajaa Vaasassa.

Ala muuttunut paljon

Minna Kallasvuo on työskennellyt toimittajana jo 80-luvulta lähtien. Vaikka urheilujournalismi oli etenkin Kallasvuon uran alkuaikoina kovin miesvoittoinen, ei hän ole kokenut suuremmin kyseenalaistamista tai syrjintää. Ainut kokemus liittyy toimittajauran alkuun, jolloin Kallasvuo työskenteli Pieksamäen lehdessä.

– Erään korttipelin tulosten antaja ei halunnut antaa niitä naistoimittajalle puhelimitse, vaan halusi puhua oikeasti fiksun ja koulutetun toimittajan kanssa, Kallasvuo muistelee.

Vaasaan työskentelemään saapuessaan Kallasvuo oli ensimmäisiä naispuolisia urheilutoimittajia. Aikanaan Vaasan vanhassa jäähallissa ei ollut minkäänlaisia lehdistötiloja.

– Tietenkin siellä oltiin vähän sormi suussa, kun nainen tuli peliin ja lehdistöhaastattelut oli siihen saakka tehty siellä pukuhuoneessa, jossa jääkiekkoilijat olivat munasillaan. Se oli vähän hämmentävä tilanne. Ei mun tarvinnut käydä kuin kaksi ottelua, kun lehdistötilaisuudet siirrettiin tuomareiden pukuhuoneeseen, Kallasvuo kertoo.

Kallasvuon mukaan ala on muuttunut paljon jo Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueella.

– Ennen Ilkka ja Pohjalainen olivat kilpailijoita ja nyt me tehdään yhdessä töitä samassa toimituksessa toinen toisillemme, Kallasvuo kertoo.

Erityisesti verkkosivujen kehitys ja sosiaalisen median tulo ovat olleet mullistuksia, jotka ovat muuttaneet alaa. Myös kilpailijoiden määrä on kasvanut vuosien varrella.

– Me ei olla enää yksin. Jos me uutisoidaan jostakin Vaasan Sportin asiasta, niin siitä kertoo kaksikymmentä muutakin mediaa. On hyvin harvoja urheilujournalismin saarekkeita, joihin päästään ainoana kiinni, Kallasvuo kertoo.

Kuva: Merja Siirilä / Yle

"Taitava kirjoittaja pystyy kietomaan lukijan pikkusormensa ympärille"

Kallasvuon kanssa vuoden urheilujournalistin tittelistä (siirryt toiseen palveluun) kilpailevat tänä vuonna Kai Nevala Kalevasta, Juha Luotola Satakunnan Kansasta ja Elina Paasonen Aamulehdestä. Maakuntalehtien yhteistyöverkoston ansiosta jokainen ehdokas on Kallasvuon mukaan tuttu Pohjalaisen ja Ilkan sivuilta.

– Kaikki ehdokkaat ovat syvästi kunnioittamiani ja työteliäitä kollegoita. Mä luulen, että meillä ehdokas-perusteet ovat hyvin samanlaisia. Vaikka työnkuvat ovat erilaiset ja toiset ovat tehneet kirjojakin, kuten Paasosen Elina, niin pohjavire on hyvin sama, Kallasvuo kertoo

Ilkan ja Pohjalaisen urheilujournalistit ovat aikaisemminkin menestyneet Urheilugaalassa. Nykyään Yle Urheilun palveluksessa työskentelevä Sinikka Rajamäki voitti palkinnon vuonna 2013.

– Terveisiä Sinnulle, mä yritän tulla jalanjäljissä, Kallasvuo hymyilee.

Urheilujournalismin piirit ovat pienet, vaikkakin alalle on tullut paljon nuoria toimittajia erityisesti sähköiselle puolelle. Kallasvuon mukaan printtimedia ei ole enää niin houkutteleva työnantaja, erityisesti verkkomediat vetävät työntekijöitä.

– Mitä erityisesti kaipaan, on kirjoittamisen osaaminen. Taitava kirjoittaja pystyy kietoman lukijan pikkusormensa ympärille.

Palaute suorempaa ja hyvinkin raakaa

Pääsääntöisesti urheilujournalismin sanotaan olevan tulosuutisointia, jossa tarkastellaan tilastoja, mutta mukaan mahtuu myös inhimillisiä tragedioita, loukkaantumisia ja tarinoita.

– Printti on erittäin hyvä väline taustoittamiseen. Siinä on mahdollista esittää asioita laajasti ja myös hitaassa tahdissa. Lukija voi kerta toisensa jälkeen kaivaa sen jutun uudelleen esiin, Kallasvuo kertoo.

Koska moni suhtautuu urheiluun hyvin intohimoisesti, tulee toimitukseen paljon palautetta. Erityisesti Kallasvuo kaipaisi palautetta, joka koskisi perustyön laatua ja kirjoittamista. Nyt saatu palaute on usein hyvin pinnallista ja koskee esimerkiksi otsikon yksittäistä sanaa. Lukijalta saatava palaute saavuttaa artikkelin kirjoittajan nopeasti ja suoremmin kuin aikaisemmin.

Nimettömään palautteeseen reagoidaan ainoastaan kippaamalla se roskakoriin.

Minna Kallasvuo

– Jos lukija kiihtyi jostakin urheilutoimittajan tekstistä, niin hän saattoi soittaa, toimittaja ei ollut paikalla ja sinä aikana se kiihtymys vähän laantui. Nyt palaute hakataan koneelle mahdollisesti perjantain ja lauantain välisenä yönä 00:30 ja aina ei voi olla varma, missä mielentilassa ja minkä aineen vaikutuksen alaisena se on kirjoitettu. Se voi olla hyvinkin raakaa, jossa käytetään hyvinkin henkilökohtaisia sanoja. Nimettömään palautteeseen reagoidaan ainoastaan kippaamalla se roskakoriin, Kallasvuo kertoo.

Tuntosarvet esillä

Urheilurintamalla tapahtuu maailmalla koko ajan kellon ympäri. Minna Kallasvuo tunnustaa, että tuntosarvet ovat koko ajan esillä.

– Jos sattuu esimerkiksi joku arvoturnaus jalkapallossa suomalaisittain huonoon vuorokaudenaikaan, niin kyllä siinä melkoisia pandaviikkoja vietetään silmänaluset mustina, Kallasvuo kertoo.

Kallasvuon sydän sykkii lentopallolle, ratsastukselle, jääkiekolle ja yleisurheilulle. Urheilutoimittajan oma kilpailutausta on lentopallossa ja ratsastuksessa. Nykyään hän vapaa-aikanaan lenkkeilee, ulkoilee ja käy salilla.

Mahdollista voittoaan Kallasvuo aikoo juhlia kohottamalla maljan ja palaamalla töihin takaisin Vaasaan. Jos edellisinä vuosina työasuna Urheilugaalassa on toiminut jakkupuku, niin millainen puku nähdään nyt, kun Kallasvuo on ehdokkaana?

– Mun pallopelien runtelemilla ja hevosten potkimilla jaloilla pitkä iltapuku. Se on ainut vaihtoehto, Kallasvuo hymyilee.

Urheilugaala esitetään tänä iltana TV2:ssa klo 20.00 lähtien.