Trumpin piikittelemä kansalaisoikeustaistelija John Lewis: Viha on liian raskas taakka

Kuuluisa kansalaisoikeustaistelija ja Trumpin kanssa sanaharkkaan ajautunut edustainhuoneen jäsen John Lewis vetosi eilen rauhanomaisten toimintatapojen puolesta.

John Lewis (poliitikko)
Uutisvideot: Kansalaisoikeustaistelija John Lewis vetosi sovinnollisuuden puolesta
Uutisvideot: Kansalaisoikeustaistelija John Lewis vetosi sovinnollisuuden puolesta

John Lewis (76) on amerikkalaisen kansalaisoikeustaistelun ikoni, viimeinen tohtori Martin Luther Kingin kanssa kampanjoineista kuudesta veteraanista, jotka järjestivät vuoden 1963 kuuluisan marssin Washintonissa. Tilaisuudessa vaadittiin mustille kansalaisoikeuksia ja taloudellista tasa-arvoa.

Lewis puhui tilaisuudessa mielenosoittajille, mutta tunnetuimman puheen – "Minulla on unelma" – piti Martin Luther King.

Lewis johti 1963-1966 Opiskelijoiden väkivallatonta koordinaatiokomiteaa (SNCC), joka oli yksi tärkeimmistä järjestöistä mustien kansalaisoikeuksia ajavassa liikkeessä.

Hän on vuodesta 1987 lähtien edustanut kongerssin edustajainhuoneessa demokraattipuoluetta ja Georgiaa. Suosio on ollut vankkaa, hän on saanut alle 70 prosenttia äänistä vain yksissä vaaleissa, vuonna 1994, jolloin hän päihitti republikaanisen vastaehdokkaansa 69 prosentin ääniosuudella.

Lewisin virkaanastujaisboikotti laajenee

Donald Trumpin kanssa hän ajautui sanaharkkaan viime perjantaina, kun hän NBC:n haastattelussa arvioi, ettei pidä Trumpia laillisena presidenttinä. Perusteluksi hän mainitsi Venäjän väitetyn roolin nettihakkeroinnissa ja Trumpin vaalivoitossa. Lewis sanoi, ettei tämän takia aio osallistua Trumpin perjantaisiin virkaanastujaisiin.

Trump reagoi ärhäkkäästi lauantaina ja kirjoitti Twitterissä, että Lewisin pitäisi käyttää energiaansa mieluummin vaalipiirinsä kammottavalla tolalla olevien asioiden hoitoon sen sijaan, että esittää vääriä syytöksiä vaalituloksesta. "Puhetta, puhetta, puhetta – ei toimintaa tai tuloksia. Surullista" twiittasi Trump.

Trumpin kommentit iskivät hermoon. Jo ainakin 25 edustajainhuoneen jäsentä on ilmoittanut yhtyvänsä Lewisin boikottiin ja jäävänsä pois virkaanastujaisista.

Maanantaina oli Lewisin vastakommentin vuoro. Hän puhui Martin Luther Kingin muistopäivänä Miamissa sovinnollisesti ja vetosi nuorisoon:

– Rauhan ja rakkauden toimintatavassa on voimaa. Kuten Martin Luther King sanoi, viha on liian raskas taakka. Sanon teille nuorille miehille, kansakunnan tuleville johtajille, maailman tuleville johtajille: meidän ei koskaan pidä vihata. Rakkauden tie on parempi tie. Rauhan tie on parempi tie.

Samalla hän kuitenkin muistutti, että jokaisen velvollisuus on nousta vastarintaan, jos näkee yhteiskunnassa jotakin epäoikeudenmukaista.

– Teillä on moraalinen velvollisuus tehdä jotakin, olla vaikenematta.

Lähteet: AFP, AP