Hyppää sisältöön

Venäjän Lavrov näkee Trumpissa mahdollisuuden: Yhteistyö Yhdysvaltojen kanssa pohjaa yhteisiin etuihin

Lavrov selitti Venäjän ulkopoliittisia näkemyksiä vuotuisessa lehdistötilaisuudessa.

Lavrov linjasi Venäjän ulkopolitiikkaa lehdistötilaisuudessa Moskovassa. Kuva: RU24

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov linjasi Venäjän etsivän yhteisiä etuja Yhdysvaltain kanssa Donald Trumpin kaudella.  

Lavrov piti vuotuisen ison lehdistötilaisuuden Moskovassa tiistaina.

– Näistä asemista olemme valmiit rakentamaan suhteita Yhdysvaltojen, EU:n ja Naton kanssa, Lavrov sanoi tilaisuudessa, jonka venäläisviestimiet lähettivät suorana.

Lavrov suomi  arvojen vientiä ulkopolitiikan perusteena. Hänen mukaansa demokratian ja eurooppalaisten arvojen vienti ei ole johtanut mihinkään hyvään. Hän myös luonnehti eurooppalaisia arvoja "jälkikristillisiksi".

– Venäjän valinta on hyvin tiedossa. Me emme yritä viedä mitään arvoja. Maamme historiassa oli aika, jolloin veimme vallankumousta", Lavrov totesi ja valitteli, että Venäjän tekemistä virheistä eivät opi muut.

Lavrov syyttää amerikkalaisdiplomaatteja vakoilusta

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov syyttää amerikkalaisia diplomaatteja vakoilusta ja osallistumisesta opposition mielenilmauksiin.

– Vakoilun lisäksi Yhdysvaltain suurlähetystön diplomaatteja on nähty opposition mielenosoituksissa, hallituksenvastaisissa ja luvattomissa mielenosoituksissa myös naamioituneina, Lavrov sanoi.

– He matkustavat Kaliningradin, Leningradin, Murmanskin ja Voronežin alueilla. Heitä on nähty monesti Novorossijskissa, Tšetšeniassa, Donbassin rajalla, ovat käyneet kirjaimellisesti kaikkialla, Lavrov tuskasteli.

Aiemmin Yhdysvallat on arvostellut siitä, kuinka Venäjä kohtelee amerikkalaisdiplomaatteja.

Lavrov vastasi lehdistötilaisuudessaan konfliktiin sanomalla, että presidentti Barack Obaman toisen kauden aikana Yhdysvallat on alkanut yrittää yhä useammin värvätä venäläisiä diplomaatteja.

Venäjän mielestä Yhdysvallat horjuttaa "strategista vakautta"

Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin politiikasta puhuessaan Lavrov kehotti odottamaan, että tämä pääsee toteuttamaan politiikkaansa. Lavrov toisti Venäjän kannan, jonka mukaan Yhdysvallat horjuttaa kansainvälistä turvallisuutta aseohjelmillaan, kuten maailmanlaajuisella ohjuspuolustusjärjestelmällä.

– On välttämätöntä sopia siitä, miten nämä strategisen vakauden muutokset eivät johda [turvallisuus]tilanteen epävakauteen", Lavrov totesi.

Britti- ja saksalaislehtien haastattelussa Trump vihjasi viikonloppuna, että Venäjä-pakotteita voisi löysentää jos ydinaseita vähennettäisiin. Lavrov tulkitsi Trumpia niin, että hän nimesi tulevia yhteistyön aiheita. Yksi niistä olisi ydinaseriisunta. Lavrovin mielestä Trump ei esittänyt Venäjälle vastakauppaa, jossa pakotteet purettaisiin, mikäli Venäjä riisuisi ydinaseitaan.

Lavrov tuomitsee Naton joukot Baltiassa

Virolainen toimittaja kysyi Naton joukoista Baltian maissa. Lavrov vastasi suhtautuvansa kielteisesti joukkojen tuomiseen. Nato tuo tänä vuonna Viroon, Latviaan, Liettuaan ja Puolaan yhden pataljoonallisen sotilaita kuhunkin.

– Jos Nato ei näe muuta käyttöä joukoilleen kuin Venäjän rajalla, se on surullista. Heidän tiedustelunsa toimii huonosti, Lavrov totesi.

Venäjä kutsuu Yhdysvallat Syyria-kokoukseen

Venäjä valmistelee Syyria-kokousta Kazakstanin pääkaupunkiin Astanaan. Mukana neuvotteluissa ovat Venäjä, Turkki ja Iran. Lavrov kutsui Trumpin hallinnon "asiantuntijat millä tahansa mahdollisella tasolla" mukaan kokoukseen.

Tämä olisi Lavrovin miielestä ensimmäinen virallinen yhteys, jossa Venäjä ja Yhdysvallat voisivat tehostaa terrorisminvastaista taistelua siinä muodossa, jossa Venäjä sen ymmärtää. Lavrov laski myönteiseksi merkiksi sen, että Trump on puhunut paljon terrorisminvastaisesta taistelusta. Tällä Lavrov viittasi Venäjän arvosteluun, että Yhdysvallat tukee Syyriassa sellaisia kapinallisia, jotka Venäjä itse luokittelee terroristeiksi.