1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Davos

Yritysjohtajat ja poliitikot koolla Sveitsissä – Tässä 5 syytä seurata tänään alkavaa Maailman talousfoorumia

Huippujohtajat ja kärkipoliitikot ovat kokoontuneet neljäksi päiväksi Davosiin. Keskusteluja voi seurata suorien nettilähetysten kautta.

Davos
Adecco Groupin toimitusjohtaja Alain Dehaze osallistui paneelikeskusteluun Maailman talousfoorumissa Davosissa, Sveitsissä, 17. tammikuuta.
Adecco Groupin toimitusjohtaja Alain Dehaze kuuluu davosinihmisiin, kansainvälisiin yritysjohtajiin vailla selkeää kotimaata. Dehaze osallistui talousfoorumin avauspäivänä työn tulevaisuutta käsittelevään paneelikeskusteluun, joka lähetettiin netissä suorana lähetyksenä.Laurent Gillieron / EPA

Maailman talousfoorumi alkoi tänään Davosin pikkukaupungissa Itä-Sveitsin Alpeilla. Vuosittainen nelipäiväinen tapahtuma on maailman merkittävimpiä talousaiheisia konferensseja, ja tänä vuonna Davosiin odotetaan saapuvan ennätysmäiset 3 000 osallistujaa.

Tai oikeammin sanottuna 3 000 davosinihmistä.

Käsitteen davosinihminen (Davos man) kehitti yhdysvaltalainen politiikan tutkija Samuel P. Huntington (siirryt toiseen palveluun). Huntingtonille davosinihmiset ovat kansainvälistä talouseliittiä, mittatilauspukuihin verhoutuvia globaalin bisneksen toistensa näköisiä ja oloisia johtotähtiä, joista hän kirjoitti vuonna 2004 näin:

"He eivät tarvitse isänmaallisuutta. Kansallisvaltioiden rajat ovat heille katoamassa olevia esteitä ja hallitukset jäänteitä, joiden ainoa tarkoitus on tehdä eliitin globaalista toiminnasta mahdollista."

Termiä on verrattu 1980-luvun animaatioista ja muovileluista tuttuun Masters of the Universeen. Se taas on väännetty tarkoittamaan Wall Streetin vauraita pörssisijoittajia, jotka määräävät maailmantalouden tahdin.

Maailman talousfoorumissa davosinihmiset – joista 80 prosenttia on yhä miehiä – keskustelevat neljä päivää maailmantalouden ja -politiikan suunnasta. Listasimme viisi syytä pysyä kartalla siitä, mitä tämän vuoden kokouksessa tapahtuu.

1. Populismin nousu

Britannian EU-ero eli brexit ja Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi tärisyttivät maailmaa vuonna 2016. Tänä vuonna Euroopassa on tiukka vaalivuosi: Saksan liittopäivävaalit, Ranskan presidentinvaalit ja Hollannin parlamenttivaalit, Suomen huhtikuisia kuntavaaleja unohtamatta.

Mihin poliittinen heiluri heilahtaa maailmalla, aletaanko kansallisia raja-aitoja taas pystyttää ja mitä se tarkoittaa vapaakaupalle, siitä puhutaan Davosissa.

2. Digi murtaa työt

Robotit työkavereina tekemässä puuduttavimmat rutiinihommat kuulostaa kenen tahansa tietotyöläisen unelmalta. Mutta mitä se tarkoittaa työpaikkojen määrälle? Niiden vähenemistä, sanovat useimmat asiantuntijat. Osin tästä syystä Suomessakin on käynnistetty perustulokokeilu: työtä häviää ja turvaverkkojen on muututtava.

Lisätään tähän esineiden internet, liikenteen automatisointi ja kymmeniä muita mullistuksia, ja neljäs teollinen vallankumous on toden teolla alkamassa. Sen vaikutukset ovat yksi Davosin pääteemoista.

3. Talouskasvua vai ei?

Vuonna 2008 alkanut finanssikriisi täyttää kohta kymmenen vuotta. Orastavaa kasvun kiihtymistä on havaittavissa, mutta mihin ollaan menossa ja mihin sävyyn siitä Davosissa puhutaan?

4. Maailman kahdet kasvot

Oxfam julkisti juuri tapahtuman alla raporttinsa (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan maailman kahdeksan rikkainta ihmistä omistaa yhtä paljon kuin maailman koko köyhempi väestöpuolisko eli noin 3,6 miljardia ihmistä.

Globalisaatiosta on kahdenlaisia näkemyksiä: se on joko vähentänyt eriarvoisuutta tai lisännyt sitä. Davosissa asiaan ottavat kantaa ne, jotka taloutta pyörittävät.

5. Koska voit seurata Davosia kotoasi

Maailman talousfoorumia on kritisoitu eliitin leikkikentäksi, eräänlaiseksi superkabinetiksi jossa valtaapitävät veljeilevät kansan selän takana. Väärin.

Aiemmin kokoustapahtumat pysyivätkin suljetussa piirissä ja valitun median raportoinnin varassa, mutta internet on muovannut tapahtumasta avoimemman. Nyt johtajat ja heidän ajatuksensa tulevat kotisohville, sillä talousfoorumi lähettää keskusteluista joka päivä kymmeniä livelähetyksiä aamusta iltaan. Ne ovat katsottavissa ilman rekisteröitymisiä Maailman talousfoorumin nettisivuilla eli täällä (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi